Klimatprotest i Växjö

”Om vi håller ihop kan vi skapa förändring”, säger Sam. Foto: Max Malm

Hundratusentals människor på över 1 800 platser i 99 länder slöt upp den 24 september i en global klimatstrejk för att ingen regering världen över gör vad som krävs för att stävja klimatkrisen. Även i Växjö anordnades en manifestation. 

– Jag tycker det är väldigt viktigt att temat får uppmärksamhet, för vi är nu i ett krisläge. Vetenskapen har visat hur dåligt det kommer att bli om vi inte gör några riktiga förändringar och alla måste förstå det. Om vi håller ihop och alla gör någonting åt det så kan vi skapa förändring. Det måste uppmärksammas, säger klimataktivisten Sam som deltog vid protesterna i Växjö.

FN:s senaste klimatrapport konstaterar att vi riskerar att passera 1,5-gradersmålet inom 10-20 år och att klimatförändringarna måste behandlas som ett direkt hot mot livet på jorden. 

Det krävs ett skifte till ett system som sätter klimatet i centrum – nuvarande system kan inte lösa krisen som har skapats på grund av det.

– Jag är här idag för att visa mitt stöd i den kanske absolut viktigaste frågan just nu, klimatet, samt hållbarhet och att det är så viktigt att få ihop de sociala frågorna med klimatfrågorna, säger Maria Garmer, Vänsterpartiet, som också deltog vid protesterna. ■

Max Malm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!