Kobanê befriat – kampen fortsätter

2015-01-29 15:19:19


YPG hissar sin fana efter att ha drivit ut IS ur Kobanê.

IS belägring av Kobanê är bruten. De kurdiska försvarsstyrkorna drev i måndags ut de sista terroristerna ur staden. Flyktingar har redan börjat återvända till den sönderbombade staden som har börjat kallas Kurdistans Stalingrad, med anspelning på vändningen under andra världskriget.

Islamiska staten (IS) har drivits ut ur Kobanê efter fyra månaders intensiva strider och så snabbt som nyheten kom började flyktingar att återvända.
Sedan i september har striden mellan revolution och kontrarevolution pågått, efter att IS hade belägrat den symboliskt och strategiskt viktiga staden. Kurderna har fått försvara sig i ett trefrontskrig. Anfallen mot staden har skett från tre håll utan möjlighet att retirera på grund av de turkiska soldaterna i ryggen.
IS tog över omkring 300 byar i regionen och i staden är stora delar av bebyggelsen nu helt raserad. Över 200 000 människor lämnade sina hem strax innan de värsta striderna bröt ut. De flesta har sedan dess levt under svåra förhållanden i läger vid gränsen och har på håll kunnat se de pågående striderna. Men under måndagen kom beskedet om segern. Islamisternas svarta flagga som har synts på berget Mistenur sedan i oktober har ersatts av en 85 meter lång Rojavaflagga.

Det finns nu två separata sanningar om vad som har utspelat sig, en av de som formar historien och en av de som vill skriva om den. De som betalade med sitt blod för Kobanês befrielse var det kurdiska folket. 600 kurder har fallit i försvaret av staden.
Imperialismen kommer att försöka överdriva den USA-ledda koalitionens roll och betydelsen av att ha bombat IS, men det som avgjorde slaget var att befolkningen anslöt sig till de kurdiska försvarsstyrkorna YPG och YPJ. Militärt avgörande var också den uppbackning de fick av HPG (PKK:s väpnade gren) och Peshmerga (Iraks autonoma kurdiska regions väpnade styrkor).
När IS attackerade Kobanê uppmanade vänsterpartiet PYD till beväpning av folket. Närmare 10 000 anslöt sig till YPG och nästan lika många till den kvinnliga delen av försvarsstyrkorna, YPJ. Kobanê har efter detta kallats Kurdistans Pariskommun.

Kobanê är befriat men kampen fortsätter. Stadens framtid kommer att avgöras av utvecklingen i övriga Rojava och resterande Kurdistan. Avgörandet kommer att bero på i vilken mån de kurdiska massorna själva agerar.
Kobanês seger är en viktig inspiration och många lärdomar kan dras av dess politiska utveckling. Men historiska erfarenheter lär oss också att utan en revolutionär socialistisk politik, att de fattiga massorna och arbetarklassen tar makten, kommer kapitalet att tvinga dem till underkastelse. Som socialister firar vi med att uppmana till att fördjupa och sprida revolutionen och inleda bygget av socialismen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!