Kobanê kämpar mot IS styrkor

2014-10-08 19:12:13
I 21 dagar höll de kurdiska försvarsstyrkorna YPJ/YPG stånd mot Islamska Staten (IS) belägring, helt på egen hand. I fredags fick Rättvisepartiet Socialisterna informationen inifrån Kobanê att de kan tvingas att retirera inom de kommande dagarna och att YPJ/YPG förbereder sig för stadsgerillakrigföring. Under måndagen kom nyheten att IS har tagit sig in i staden och att gatustrider pågår. 

Intensiva strider pågår för närvarande när folkets försvarsstyrkor försvarar Kobanê från IS angrepp. Vad som kommer att ske om Kobanê faller kunde vi se i Shingal, med massakrer och våldtäkter.

Under måndagen beordrades alla civila att lämna Kobanê. Kvar är de som är beredda att slåss.

2 000 civila flydde staden under dagen och samtidigt tog samtliga ministrar i Kobanê till vapen.

Under natten mellan måndag och tisdag försökte IS att göra en framryckning och inta staden, men misslyckades. YPG och YPJ har väl förberett stadsgerillakrigföring.

Tiotusentals civila har redan flytt Kobanê, som nu är omringat av IS från tre fronter och därmed avskuret från de andra två enklaverna.Kobanê, det revolutionära Rojavas födelseort, har under drygt två års tid stått emot IS angrepp men har blivit allt mer trängda.

Sedan början av 2014 har IS ta­git kontrollen över viktiga områden och stängt av både el och vattentillförseln. De har inte tagit sig in i stadskärnan, men har tagit kontroll över tre distrikt i Kobanês förorter. Hårda strider pågår mellan de kurdiska försvarsstyrkorna och IS.

IS svarta flaggor vajar över byggnader i stadens förorter. På måndagen regnade granaterna över staden och striderna flyttades för första gången efter två års strider in i staden.

– De är inte inne i staden, men de är i förorterna och försöker ta sig in, sade Idriss Nassan, Kobanês biträdande minister för internationella relationer, till TT i telefon inifrån staden tidigare under måndagen. 

Och han riktar skarp kritik mot världens makthavare:

– Det är en fråga om politiska och ekonomiska intressen. På platser där de inte har intressen bryr de sig inte om i fall folk slaktas, våldtas och mördas.

För IS är staden strategiskt viktig för att få kontroll över gränsen till Turkiet samtidigt som den skär av de tre kantonerna i Rojava.

De kurdiska ledarna från styrande PYD riktar skarp kritik mot Turkiet. Turkiska myndigheter stoppar de kurder som vill ansluta sig till försvaret av Kobanê. Tusentals står beredda vid gränsen men stoppas av turkiska soldater.

Tusentals unga män och kvinnor har tidigare tagit sig till Kobanê för att ansluta sig till motståndskampen. Inte minst har Kurdiska arbetarpartiet, PKK, sänt gerillasoldater för att stödja Folkets försvarsstyrkor, YPG.

Trots att Turkiet har hållit gränsen stängd har tusentals trotsat stängsel, taggtråd och beväpnade gränsvakter. 

Turkiet är rädda att det ledande kurdiska partiet PYD i Rojava och dess väpnade gren ska stärkas, vilket i sin tur skulle stärka kurdernas kamp i Turkiet. Den turkiska regeringen har därför gett omfattande stöd till de islamistiska  grupper som strider mot YPG.

Under våren och sommaren har striderna intensifierats och flera gånger har Kobanê varit nära att falla, men YPG lyckades gång på gång att driva tillbaka IS.

Världen över organiseras nu protester i solidaritet med Kobanê. Tiotusentals är ute på gatorna i Bakur (den kurdiska delen i Turkiet). Solidariteten med Kobanê har i staden Batman tänt en gnista till uppror.

I Lice kom rapporter om att demonstranter har tagit över en polisstation. Kravaller och bränder utspelar sig där turkiska myndigheter försöker stoppa demonstrationer. Stora demonstrationer sker även i turkiska städer.

Runt om i Europa har demonstranter intagit flygplatser och tågstationer. Tiotusentals protesterar i tyska städer.  I tisdags togs Europaparlamentet i Bryssel över av kurdiska demonstranter.

Under måndag natt demonstrerade hundratals på Arlanda i Stockholm. Protesterna spreds till Göteborg på tisdag morgon och på tisdag kväll när Offensiv går i tryck sker demonstrationer i hela världen i solidaritet med Kobanê.

Det kurdiska folkets försvarsstyrkor börjar dock få slut på ammunition och möter betydligt tyngre vapen. Omvärldens makthavare har en stor skuld till det kurdiska folkets lidande som riskerar att möta ett nytt folkmord. ■