”Kommunal får inte backa”

2013-06-24 13:36:19

foto: Per-Åke W
– Kommunal måste stå fast, säger Bengt Ljunggren, som är på sitt 28:e år som bussförare och Daniel Johansson, som kört i 13,5 år.

Bussförarna utanför Råstagaraget i Solna vill inte att strejken ska sluta utan att Kommunals krav gått igenom.

strejkvakter liten t bloggen

– Bussarbetsgivarnas Peter Jepsson gör mig förbannad. Han säger att bussförare inte ska ha det bättre än andra, men hans förslag innebär ju stora försämringar för oss, säger en av dem.
Det finns inga strejkbrytare i Råsta och förarna är mycket insatta i strejkens huvudfråga – att nya företag inte ska kunna göra sig av med förare och försämra villkoren. De känner också att de har starkt stöd från allmänheten.
– Vi hade på känn att det skulle bli strejk. Men idag [måndag] har vi stora frågetecken när Kommunal bjudit in arbetsgivarna till samtal, säger Bengt Ljunggren, som går strejkvakt.
Han räknar upp flera av arbetsgivarnas krav på försämringar:
– De vill ta bort den extra ersättningen för delade turer, som kan vara 75 kronor per dag. De vill minska vår rätt till 10 minuters paus efter 2,5 timmes körning till sex minuter. I  till exempel Kista skulle det betyda att vi inte hinner till toaletten. Körtiden fram till matrast vill de förlänga från 4,5 timme till 5,5 timme.
– De vill också införa att övertid ska räknas först efter 15 minuter efter arbetstidens slut. Dessutom vill de avskaffa vår arbetstidsförkortning som är två timmar per månad.
Bussförarna på Råsta har särskilda skäl att kämpa för villkoren vid övertagande. Arriva som numera driver garaget har på alla sätt motarbetat facket och försökt försämra villkoren.

Intervju: Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!