Kommunala Lulebo gav pensionsmiljoner till chefer

2011-03-16 16:09:17
En pensionsskandal har avslöjats i det kommunala bostadsbolaget Lulebo. Bola- gets styrelse, med det f d kommunalrådet Kjell Mickelsson (S) som ordföran­de, har godkänt miljoner i ex­tra pensionsinbetalningar till företagets chefer.

Enligt tidningen NSD kan pensionsavtalen, som innebär sänkt pensionsålder till 62 år, kosta företaget och därmed hyresgästerna 5,5 miljoner kronor.
Hittills har inget styrelsebeslut hittats som godkänner de pensionsavtal som strider mot kommunens pensionspolicy.
Däremot har styrelsen erkänt att den har känt till avtalen, men inte informerat ägaren om dessa, trots att flera i styrelsen även har suttit i koncernsstyrelsen och därmed måste ha känt till att avtalen var regelvidriga.

Styrelsen, VD:n och övriga chefer har nu backat och har accepterat att pensionsavtalen omförhandlas – men när journalisterna har börjat gräva har nya fakta kommit fram.
Till exempel har styrelsen själv dinerat hummer och annat gott på Stockholms lyxkrogar för hyresgästernas pengar. Eva Bergström (S), ansvarig för lönesänkningarna i äldre- och handikappomsorgen (genom att av- skaffa helgtillägget), fick på sin 50-årsdag fyra vinflaskor av bolaget, till en kostnad av 1 500 kronor.

Eftersom skandalen avslöjades av det nuvarande kommunalrådet Karl Petersen (S) har han och kommunledningen hittills lyckats ”rädda sitt eget skinn”.
Att Kjell Mickelsson och Karl Petersen har stridit om makten förr gör att många misstänker att Petersen medvetet har gjort avslöjandet för att bli av med Kjell Mickelsson. Helt klart är det i alla fall att den nuvarande kommunledningen tillhör samma kultur där höga politiker och tjäns- temän lever i en helt annan värld än arbetare, med privilegier som de flesta bara kan drömma om.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!