Den 9 december utropade valkommissionen som väntat att president Joseph Kabila vunnit valet som hölls den 28 november. Att landet ännu inte exploderat i protester beror mest på att utmanaren Etienne Tshisekedi manat till lugn.
Regimen har samtidigt fyllt gatorna med polis och militär. Efter att 18 personer dödats av regeringstrupper under valkampanjen har ytterligare fem dödats den senaste veckan. Sms-trafiken är fortfarande blockerad och undantagstillstånd har införts i provinsen Mbuji-Mayi, där Tshisekedi har starkt stöd. Oppositionslokaler har stängts och soldater sköt tårgas mot demonstranter utanför Tshisekedis bostad.
Det råder ingen tvekan om valfusket. Katolska kyrkan, Carter Center under förre USA-presidenten Jimmy Carter och FN-organ säger alla att det annonserade valresultatet inte stämmer med verkligheten.
Valkommissionens rapport ”bygger inte på sanning eller rättvisa”, kommenterade kardinal Monsengwo för katolska kyrkan, som hade flest valobservatörer på plats. Carter Center har visat att 850 000 röster försvunnit, att valdeltagandet i Kabilas starka regioner varit 99 procent och att Kabila där fått alla röster. Krav på att valresultaten ska redovisas för varje vallokal har avvisats av valkommissionen.
Varken kyrkan eller FN, som har fler soldater i Kongo än i något annat land, vill ha massdemonstrationer och kamp på gatorna. De agerar nu för att med hjälp av någon form av kompromiss dämpa de starka stämningarna.
Utmanaren Etienne Tshisekedi har vägrat godta valkommissionen och utropat sig själv till segrare. Han har ett massivt stöd och har tidigare sagt att han utesluter någon form av koalition med Kabila, liknande vad oppoitionspartier accepterat i Kenya och Zimbabwe. Om rykten om förhandlingar stämmer skulle det vara ett svek mot alla hans fattiga väljare.
Det är nu avgörande att Tshisekedi och hans parti UDPS inte avvaktar för länge, vilket kan leda till både spontana explosioner och att regimen kan stärka sitt grepp. Fler av Tshisekedis anhängare planerar landsomfattande protestdemonstrationer nästa vecka. Det vill inte vänta på Högsta Domstolens utslag om valet eftersom de flesta domare är utsedda av Kabila. Ju massivare protester, desto större möjlighet att splittra och vinna över de soldater Kabila väntas sätta in.
USA och EU har ännu inte kommenterat valet. De har starka band till Kabila via alla bolag som utvinner landets mineraler och andra naturresurser. Väst fruktar att Tshisekedi kommer att stå under tryck från de fattiga massorna att infria förväntningarna om att ta över inkomsterna från dessa rikedomar.
Om dagens stämningar leder till förväntade massprotester måste dessa användas för att bygga upp demokratiska massorganisationer som kan utmana både militären och den multinationella kapitalismen om makten.
Per-Åke Westerlund