Köpenhamn: 1 200 demonstrerade för lockoutade it-arbetare

2011-06-01 13:10:20
Sedan februari i år pågår en konflikt på it-företaget CSC i Köpenhamn.

CSC har vägrat att skriva under ett nytt kollektivavtal, utan har istället krävt stora försämringar som att trygghetsavtalet, vilket ger facket (PROSA) medbestämmande på arbetsplatsen, ska sägas upp och kortare lunchrast.
När facket sa nej, svarade CSC:s ledning med att lockouta de 120 PROSA-medlemmarna och ersätta dem med 50 strejk­brytare.
Helt riktigt såg fackförbudet PROSA detta som ett angrepp mot avtalsrätten och man kritiserade också danska Migrationsverket som gav strejkbrytarna uppehållstillstånd.
PROSA har försökt stoppa strejkbryteriet med blockader och man har i flygblad på engelska vädjat till strejkbrytarna,  från Indien, att inte låta sig utnyttjas. PROSA har också uppmanat andra fackförbund att stödja kampen.
Den 26 maj genomfördes
en stöddemonstration i Köpenhamn. Demonstrationen samla­de 1 200 deltagare och LO-Köpenhamns ordförande var en av talarna. Line Barfod, folketingsledamot för socialistiska Enhetslistan, gav en check på 12 000 kronor till de strejkande.
”Framtidsfighters”, som samlar unga som stödjer strejken, vittnade om att utgången av denna konflikt är avgörande för framtidens arbetsmarknad.

Stefan Godau
Köpenhamn

Den 27 maj slöt PROSA en uppgörelse med CSC-ledningen. Det föreslagna avtalet ska medlemmarna nu rösta om.
Med anledning av uppgörelsen och omröstningen är PROSA:s upptrappning med strejk från den 1 juni tills vidare uppskjuten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!