Korruption och ruttet kött i Brasilien

2017-03-29 13:09:52


Kapitalismen är lika rutten som det kött som sålts.

Brasilien skakas av ytterligare en korruptionsskandal. Denna gång är det köttindunstrin som är i fokus. Landet är världens största exportör av kött och hem för det största företaget inom branchen, JBS. Den största operationen i den federala polisens historia avslöjade en härva av korruption där inspektörer mutades för att se mellan fingrarna när bolagen använde sig av dåligt, även ruttet kött i sina produkter.

Den 17 mars genomförde 1 100 federala poliser räder i sex delstater, som ledde till 37 gripanden och stängningen av 21 köttfabriker. Den 27 mars stängdes ytterligare två fabriker. Korrupta inspektörer såg mellan fingrarna när företagen använde sig av kött med utgånget datum eller till och med ruttet kött, behandlat med kemikalier för att dölja faktumet.
Många länder svarade genast med importförbud mot brasilianskt kött och köttprodukter. Även om en del viktiga marknader, som Kina, i dagarna åter har tillåtit införsel av kött, utom från de fabriker som stängts av myndigheterna.
Brasilien har över fem tusen köttproducerande enheter, så 23 stängda fabriker är en liten andel, men skandalen reser frågetecken över hela branschen, som satsat hårt på att bygga en bild av att ha hög kvalitet. Inhemska kändisar som sångaren, (och vegetarianen!) Roberto Carlos har gjort reklam för brasilianskt kött, men också internationella namn som Robert De Niro.
Nu raseras bilden, byggd med reklam som visar kliniskt rena och vita fabrikshallar.

Den brasilianska köttindustrin växte snabbt under socialdemokratiska PT:s (Arbetarpartiets) år vid makten, gynnad av satsningen på agribusiness och på att bygga nationella storföretag. JBS expanderade, genom lån och köp av aktier från den statliga utvecklingsbanken BNDES på motsvarande drygt 30 miljarder kronor från 2005-2014, och blev världens största företag (i omsättning) inom köttbranschen.
Men den satsningen gjordes inom ramen för ett politiskt system som är genomruttet av korruption. Pengaflödet styrs av de band som byggs genom mutor och gentjänster. JBS har därmed tackat för de offentliga pengarna med generösa bidrag till partier och kandidater i valen. 2014 blev företagen den i särklass största donatorn i valet, med ca 1,2 miljarder kr i bidrag, vilket motsvarade 40 procent av företagets vinst året innan! Företaget gav pengar till de tre största kandidaterna till presidentposten. Tolv senatorer, 190 ledamöter i underhuset och 18 delstatsguvernörer har valts med pengar från JBS, som investerade i sexton olika partier!
Även landets andra största köttföretag har gynnats av offentliga pengar. Utvecklingsbanken BNDES finansierade sammanslagningen av Sadia och Perdigão, som skapade BRF. Företaget satsar också hårt på att expandera utomlands.
Under denna yta av lagliga och registrerade bidrag till företagen frodas en kultur av mutor och korruption, som inte kommer att försvinna trots att det sedan förra valet är förbjudet för företag att ge bidrag till valkampanjer.
Allt detta är bara ytterligare exempel på hur ruttet det kapitalistiska systemet är. Företagens reklam vill förmedla bilden av altruistiska företagare som bara vill att det bästa köttet hamnar på familjernas matbord, men det handlar i slutändan bara om hur mycket pengar man lyckats klämma ur konsumenter och arbetare, på djurens, miljöns och vår hälsas bekostnad.

För att få den verkliga vidden av problemet krävs det en oberoende utredning med representanter från fack och sociala rörelser. Arbetarna inom fabrikerna ska inte heller betala för krisen genom avskedanden, utan det är ägarna, cheferna, inspektörerna och gynnade politiker som måste ställas till svars. De stora matjättarna måste förstatligas under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Vår mat är för viktig för att förbli i vinsthungriga företag och korrupta politikers händer. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!