Krav på rådrum

2008-12-03 14:05:13
– Den svenska arbetslagstiftningen är i det närmaste unik när det handlar om att arbetsgivare kan säga upp anställda lättvindigt och utan kompensation, sa Volvoarbetaren Jan-Olof Carlsson i sitt tal.

Ilskan är stor mot Volvo, som på tre år haft en vinst på 30 miljarder kronor. Så snart orderstocken viker varslas mer än var fjärde arbetare, 520 fasta metallare och ett hundratal visstidare. Alla verkstadsklubbens krav på äldreavgångar, frivilligavgångar med generösa avgångsvederlag, utbildningsinsatser och kortad arbetstid till 6-timmarsskift har blankt avvisats.
Montörerna Simon Wretell och Anna-Karin Burstedt berättar för Offensiv om hur den kraftigt uppskruvade arbetstakten sedan löpande ban- det återinfördes för fyra år sedan har skapat stress, ont i kroppen och fler arbetsskador.
– Många av de nyanställda är yng­re tjejer, men linen är inte anpassad till oss, säger Anna-Karin Burstedt.
– Att produktionen dras ned till ett skift kan vara början till att ta bort hela monteringen, befarar Simon.
Verkstadsklubben kräver rådrum på två år med kortad arbetstid i ­stället för varsel och en bred folklig diskussion om ägandet av banker och storföretag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!