”Krisen är inte alls över”

2009-09-02 16:12:26
Föregående helg hade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) partistyrelsemöte. Beslut togs om ett nytt mål för RS/ Offensivs ekonomikampanj samt ett nytt medlemsvärvningsmål fram till kongressen i oktober.

– Även om borgerlig propaganda me­nar att krisen snart är över och att ekonomin är på väg uppåt igen, så fortsätter arbetslösheten stadigt att stiga, sa Elin Gauffin.
Sant är att det skett en uppbromsning av fallet, men ekonomin riskerar att falla ännu en gång, en så kallad ”double dip”, efter att den stabiliserande effekten av de gigantiska stimu­lanspaketen har förbrukats.

Diskussioner fördes om det poli­tiska läget samt krisens utveckling i världen och i Sverige. Vidare gjordes en utvärderingen av ArbetarInitiativet i EU-valet, som ett led i en första diskussion om valet 2010.
Kamp och medvetenhet släpar än­nu så länge efter på grund av de fackliga ledarnas bromsande roll.
Flera föredömliga exempel på lo­kal kamp har dock förts på arbetsplatser som Lagena, Göteborgs hamn och bland sophämtarna i Stockholm. Nästa år ska kollektivavtal som omfattar 3,5 miljoner arbetare att omförhandlas, mitt under en djup kris för fackföreningsrörelsen. Kamp om löner och anställningsvillkor kommer att bli oundviklig, även om fackledningar väljer att ställa sig vid sidan.

Mobiliseringen inför Septemberalliansens demonstration vid riksdagens öppnande den 15 september är i full gång, samtidigt som flera lokala kampanjer är i uppstartsfasen. I Luleå har en kampanj mot ungdomsarbetslösheten dragits igång och i Göteborg har RS deltagit på planeringsmöten med lärare och elever inför protester mot nedskärningarna på skolan.
På mötet belystes även mobiliseringarna mot EU-minstermötena i Göteborg och Umeå i höst och klimattoppmötet i Köpenhamn i december.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!