Kritiken växer mot Industriavtalet

2011-05-19 10:10:20


Dennis Bäckman, som är ordförande för Pappers avdelning vid Figeholm, är en av de många fackliga aktivister som avvisar Industriavtalet.

Kritiken växer nu mot att LO-styrelsen har lagt sig platt inför det s k industriavtalets krav på att industrins avtal ska överordnas alla hänsyn till någon samordning inom LO och alla andra förbunds avtal.

Transports förbundsordförande Lars Lindgren är svidande i sin kritik. ”För oss är det obegripligt att LO och flera LO-förbund är beredda att släppa makten över lönebildningen och göra sig själ­va till statister i avtalsrörelsen”, skriver han i LO-Tidningen.
Han påminner om att först Unionen och sedan IF Metalls avtalsråd redan i förra avtalsrörelsen ställde LO inför fullbordat faktum, men att man nu riskerar att förvandla LO och LO:s styrel­se till rena rundningsmärken:

”I industriavtalet begränsar en smärre armé av opo [så kallat o­partiska ordföranden], industriråd och slutbudsmedlare de normala förhandlingsreglerna. De kan skjuta upp en konflikt i veck­or och slutbudsnämnden kan dessutom lägga bindande förslag.
De avtal som vaskas fram får sedan statlig välsignelse genom att medlingsinstitutet hävdar dem som norm – kosta vad det kosta vill.
Det gagnar faktiskt varken LO:s eller LO-förbundens intressen att jamsa med och låtsas att utvecklingen gagnar löntagarnas intressen och är förenlig med vår bild av Sverige som ett land där fria, oberoende parter tecknar kollektivavtal i fria och öppna förhandlingar”.

Dennis Bäckman, som är ordförande för Pappers avdelning vid Figeholm, hoppas att även Pappers förbundsstyrelse och årsmöte i slutet av denna vecka ska avvisa industriavtalet.
– Ett ”märke” inom industrin får inte bli ett tak som hindrar solidariteten med krav på till exempel höjda kvinnolöner och låglönesatsningar eller som gör att man kan kalla in opo och an­dra parter för att grotta i våra avtal.
Dennis Bäckman har också tillsammans med ett 20-tal an­dra fackligt förtroendevalda i oli­ka förbund, varav de flesta från Sydsverige, skrivit en debattartikel som varnar för utveckling­en, som bland annat säger: ”Att strejka är den fackligt organiserade arbetarklassens yttersta medel att hävda sig. Utan det tynar facket bort. Med försämrad konflikträtt kommer vi alltid att gå in i förhandlingar med sämre förutsättningar”.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!