Krönika: ”Ett rasistiskt bloggpris”

Krönikören Kristofer Lundberg.

av Kristofer Lundberg // Krönika i Offensiv

Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005. Sedan dess har de delat ut priset under 15 år. Årets tävling har dock fått en otrevlig eftersmak redan innan en segrare har korats.
Det var khadijaskitchense.wixsite.com/mitt-hem/blog som ledde tävlingen med 7 000 röster, mer än någon annan tävlande har haft. 
Khadija har dagligen skrivit och fotat matbilder på sin matblogg och instagram i nära två år med mycket uppmärksamhet. 
För den som följer matbloggar häpnas en av vackra bilder och recept på somalisk och östafrikansk mat. 

Khadija ledde tävlingen när Matbloggspriset bestämde sig för att nollställa tävlingen och börja om på nytt. 
I sin argumentation menar arrangören att Khadija har fått röster på grund av sin bakgrund och inte sin mat. 
Tävlingen nollställs alltså när en svart muslimsk kvinna leder och nya regler skrivs in: 
”OBS! Både nomineringarna och rösterna måste baseras på bloggen, recepten och drycken, inte på politisk, religiös, etnisk, annan grupp- eller åsiktstillhörighet. Att be om röster i sådana forum som inte har koppling till bloggen, mat, bak eller dryck leder till diskvalificering.”

Detta säger något om vår samtid. En popularitetstävling som från arrangörernas sida går ut på att få spridning på sin tävling genom att uppmana sina tävlanden att ”be om folkets röst”. När rösterna sedan landar hos en svart, muslimsk kvinna nollställs tävlingen och nya regler läggs till i syfte att misstänkliggöra henne och hennes blogg för att få in en annan vinnare. Men så lär inte ske. 
Det avslöjar dock tydligt den rasmaktsordning och vithetsnorm som speglar samhället. Den avslöjar och tar rasismen till en helt ny nivå. 
När Matbloggpriset delades ut 2005 motiverade det med motiveringen ”Mat kan handla om så mycket. Politik, religion, tradition, sex, natur, form, livsstil och så vidare. Mat är en del av allas liv.” När arrangörerna 2020 vill påverka valets utgång ändrar de reglerna med motiveringen ”Både nomineringarna och rösterna måste baseras på bloggen, recepten och drycken, inte på politisk, religiös, etnisk, annan grupp- eller åsiktstillhörighet”.

Khadijas röster uppgick till 12 200 röster, långt fler än sina konkurrenter, när hon väljer att kliva av tävlingen. Till Aftonbladet säger hon:
– Att arrangörerna pudlar och ber om ursäkt är bra, men spelar ingen roll. Skadan är skedd. De tog glädjen ifrån mig genom att göra så här. Jag grät hela dagen i går, det kändes helt ofattbart att det här skulle hända.
Matbloggpriset har fått stor uppmärksamhet efter sitt agerande. Förra veckan kallade de till krismöte, men några slutsatser eller beslut har de inte presenterat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!