Krönika: ”Hammarkullen gick samman”

Hur alla i Hammarkullen hjälptes åt under branden var verkligen något vackert att se (Foto: CC).

av Mohammed Ali, Fritidsledare i Hammarkullen // Artikel i Offensiv

Låt mig berätta något som media aldrig kommer prata om eller hylla: Hammarkullens folk. 
Jag fick ett samtal av en nära vän att det brann i en av trappuppgångarna i Hammarkullens bredaste lägenhetsbyggnad. När jag närmar mig platsen ser jag flera människor springa runt och tillkalla hjälp, alla hämtar brandsläckare de har hemma, i bilen etc.
Brandkåren, polisen och ambulansen har inte anlänt till platsen än då det inte gick att ringa 112 till en början (konstigt nog). 

När jag kommer fram till byggnaden som brinner ser jag flera människor, yngre och äldre, som har klättrat in i folks lägenheter och hjälper dem att hoppa ut. Bebisar slängs ut från fönstren och våra äldre ungdomar fångar dem och lägger dem på trygga platser. Jag ser boende göra rep av sjalar och därefter klättrar ner med hjälp av ungdomarna som har klättrat in i lägenheterna.
När jag går runt byggnaden där ingången ligger ser jag att det är där det har brunnit och där det utvecklats till en grövre brand med extremt farlig rök. Ingen kan gå in eller ut. Det är en åttavåningslägenhet med tre lägenheter per våning. Folk bankar på sina fönster och jag hör de skrika på hjälp. Hammarkullens folk står och förklarar vad de ska göra, jag ser flera människor med brandsläckare i handen och försöker släcka branden, jag ser en vattenslang från en kolonilott som försöka släcka branden. 

Brandkåren anländer till platsen med fyra brandmän; plötsligt agerar 15 personer från Hammarkullen också brandmän och hjälper brandmännen med deras lättare uppgifter som att ta vattenslangarna, hålla i dem etc. Människor ber folk att göra plats och backa lite från platsen. Alla försöker göra något. 
Samtidigt hör vi en kvinnan öppna fönstret och inte kan andas – ingen tvekar med att hjälpa henne, tre killar klättrar snabbt upp till henne och vi resten är nere och ska fånga henne. Min vän hann filma räddningsinsatsen. 
Nu är det säkert alla på våning ett och två som är ute. Samtidigt anländer fler från brandkåren och kan göra sitt jobb att ta ner resterande som bor högre upp. 

Självklart är det här något oerhört tragiskt. Men hur alla i Hammarkullen hjälptes åt var verkligen något vackert att se. 
När det lugnat ner sig lite ser jag hur trötta och svettiga ungdomarna är som hjälpte till. Flera av dem har andats in rök då de var i lägenheterna och hjälpte folk. De kanske inte är synliga och hela Sverige kommer fortsätta att döma dem, men vi från Hammarkullen vet, ATT DE ÄR HJÄLTAR!
Stort tack till folket av Hammarkullen och till våra fantastiskt fina ungdomar, boende och personal som riskerade sina liv för andra. Och till brandkåren självklart som dök upp ganska snabbt. Alhamdulillah att ingen skadades allvarligt!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!