Krönika: ”Ödeläggelsen med kärnvapen”

Sverige kan bli nästa land som förvarar atombomben. Protesterna här är för få och likgiltigheten och maktlösheten breder ut sig. Vi har makt om vi är tillsammans (Foto: Public Domain).

av Barbro Midbjer, medlem i fredsföreningar

Putin hotar öppet med kärnvapen. Kärnvapen innebär ödeläggelse och många, många döda direkt och inom ett dygn. Många, många skadas också för livet. Tragedier som följer i spåren. I Hiroshima fanns en självmordsklippa som användes av strålskadade. Infrastrukturen blir förvandlad till förvridna stålskelett. Mark, luft och vatten förgiftas.
Little Boy hette bomben som USA fällde 1945 över Hiroshima. Fat Man var atombomben över Nagasaki. 100 000 människor dog på en gång i dessa båda städer. 300 000 inom ett dygn. Ett år efter blev det en miljon. Mark, luft och vatten är förgiftade. En liten pojke bär sin döda lillasyster på ryggen till begravningsplatsen i Nagasaki. En bild jag aldrig glömmer.
Dagens kärnvapen eller atomvapen är mycket kraftigare. Atombomben B61 går tre meter ner i jorden; det blir ett ökat tryck och den orsakar större skador än bomberna från 1945. Värdländer för förvaring av den bomben är Tyskland, Nederländerna, Belgien och Italien.
Sveriges riksdag klubbade igenom ett beslut om värdlandsavtalet i maj 2016, utan tillstymmelse till debatt innan. Sverige kan alltså bli nästa land som förvarar den bomben. Protesterna här är för få och likgiltigheten och maktlösheten breder ut sig. Vi har makt om vi är tillsammans.

FN:s kärnvapenförbud har 86 länder nu undertecknat, det är stadfäst. Sverige var med och utformade förbudet, men har inte undertecknat det. Det beror på att USA hotade Sverige för att få regeringen att inte underteckna det. Mängden kärnvapen av olika slag är mellan 13 000 och 14 000 i världen enligt SIPRI och ICAN.
Utanför Norges kust finns en amerikansk ubåt som kan avfyra bomber mot Moskva. Under polarisen är det också en rysk ubåt som drivs av en kärnreaktor. Den har bomber som är klara för avfyrning mot New York.
Kärnvapen är ett av de största hoten mot mänskligheten. Det andra stora hotet är klimatförändringarna som förtjänar ett eget inlägg. Klimatpåverkan vid kärnvapen är omedelbara och förödande. Eldstormarna skapar stora mängder sot i atmosfären, vilket förhindrar solens strålar, slår ut matproduktion och framkallar atomvinter.

Sverige medverkar i att kärnvapen kan komma att användas genom att vi troligtvis blir med i Nato som har en kärnvapendoktrin, dessutom med förstaslagsförmåga. Medlemskapet i en sådan krigsallians skapar spänningar. En dag kan de brisera och slå ut i fullkomlig förstörelse på jorden.
Vi måste stå eniga i en motståndskamp för nedrustning och fred, vilket är ett begrepp som sällan längre används enligt fredsforskaren Jan Öberg. Lyssna på fredsforskare är mycket, ja extremt viktigt. Livsviktigt.
Det vi är med om nu är kapprustningens vanvett. Vi vet det och borde protestera samfällt. Samla till stora gemensamma demonstrationer. Tvinga vår regering att underteckna FN:s kärnvapenförbud. Sverige ska arbeta för nedrustning och fred. Vi ska göra allt vad vi någonsin förmår för att tillsammans bygga upp en fredlig värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!