Meddelarskydd: Attendochefer inför rätta

Attendochefer åtalas efter att ha hotat anställda med avsked på grund av ”illojalitet” (Foto: Attendo).

För första gången prövas nu Lagen om meddelarskydd i privat verksamhet i domstol. Två chefer på Attendo och en HR-specialist står åtalade för att ha delat ut en varning (erinran) till ett vårdbiträde som vittnat om bristande smittskydd till Expressen.

Lagen om meddelarskydd gäller sedan år 2017 inte bara i offentlig verksamhet, utan även anställda i privat skattefinansierad verksamhet. Det innebär att anställda har rätt att lämna uppgifter till medier utan att risk för påföljd.
Det var under våren 2020 när covid-19 spreds snabbt på många äldreboenden som vårdbiträdet Stine Christophersen reagerade på stora brister i smittskyddet på hennes arbetsplats Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Smittan tog sig in på fem avdelningar och på fyra av avdelningarna avled så många som hälften av de boende.
Attendo påstod att vissa smittskyddsåtgärder hade vidtagits, men Stine uppmärksammade flera chefer på att det inte stämde i verkligheten. Inget hände dock. Då valde Stine att kontakta Expressen och berättade om hur smittskyddsåtgärder uteblev samtidigt som smittan spreds.
Därefter kallades Stine in till ett möte med två chefer och en HR-specialist som frågade ut henne om intervjun och därefter gav henne en erinran för ”illojalitet”.
”Det är så illojalt tycker vi de osanningarna som har gått ut”, hörs en av cheferna säga i Stines dolda inspelning som P1 Dokumentär publicerade. I inspelningen hotas Stine också med avsked om hennes ”illojala beteende” upprepas.

Region Stockholms blågröna styre tillsatte en utredning som inte ledde till några som helst påföljder.
Regionstyret har nu själva JO-anmälts för riktlinjer de tog fram inför valet för att tysta anställda. SVT Stockholm avslöjade hur en kommunikationschef försökte styra en publicering i SVT där en barnmorska blev intervjuad.
I sin valkampanj kritiserade Socialdemokraterna Attendos inskränkning av meddelarfriheten samt det blågröna styrets hantering – men faktum är att inte ens Socialdemokraternas representanter i Arbets- och personalutskottet yrkade avslag eller reserverade sig mot riktlinjerna för regionens anställda som nu har JO-anmälts. Varken utskottets ordförande, dåvarande finansregionrådet Irene Svenonius (M) eller dåvarande oppositionsborgarrådet Aida Hadzialic (S) – som båda skrev under på de nya riktlinjerna – har velat svara på SVT:s frågor.
I maj 2020 rapporterade också fackförbundet Vision om hur kommunledningar i Södermanland, Norrbotten, Västmanland och Örebro har manat sina medarbetare att inte svara på frågor från medier om smittspridningen. I några fall har de också avslagit journalisters begäran om att få ut offentliga uppgifter.
Var tredje underläkare upplever en tystnadskultur, enligt en enkät från Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) från 2021 – och 17 procent svarade att de har blivit straffade när de har kritiserat verksamheten.
En undersökning från Lärarnas Riksförbund för två år sedan visade att varannan lärare undviker att lyfta problem på grund av rädsla för repressalier, och fyra av tio lärare som har kritiserat verksamheten säger att de har ”straffats” på grund av det.

Rättvisepartiet Socialisterna har tagit flera strider för meddelarfrihet och demokrati på arbetsplatserna. I Luleå drev vi igenom meddelarfrihet i privat upphandlad verksamhet redan 2012, fem år innan lagen kom, och i Haninge pressade vi fram ett klargörande att anställda har rätt att bära protestknappar på sina arbetskläder på arbetsplatsen. Detta efter att chefer försökt förbjuda anställda att bära knappar mot de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att det krävs ytterligare stärkning av meddelarfriheten. Men det räcker inte. Vad som behövs är ett stopp för New Public Management, marknadsanpassningen och vinstintresset – hela upphandlingssystemet måste bytas ut mot en offentlig välfärd där behoven styr och där anställda själva har makt och kontroll.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!