Kryperi för diktaturer

2015-02-25 10:47:43
S-MP-regeringen har satt som sitt primära mål ”att utveckla handelsrelationerna med andra delar av världen” och därmed öka den svenska kapitalismens export. Bland de länder som regeringen önskar att se som framtida stora handelspartners finns flera ökända diktaturer som Förenade Arabemiraten, Qatar, Saudiarabien, Kazakstan och Kina. Kina och Saudiarabien tillhör redan några av Sveriges absolut största exportmarknader.

Regeringen försvarar sin och kapitalismens jakt på nya exportmarknader med att man ser ”handel och kontakter som ett sätt att lyfta frågor som brott mot mänskliga rättigheter” (Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) till Dagens Nyheter den 7 februari). I samma intervju hävdar han också på fullt allvar att svenska företag sprider ”en annan kultur” och öppenhet när man bedriver handel med diktaturer.
Men på vilket sätt har den ökade handeln med exempelvis Kina eller Saudiarabien ”främjat demokratin” i dessa länder? Mer handel med diktaturer har istället följts av mer kryperier för de diktatoriska regimerna. I regeringens mål att öka exporten ingår även oreserverat stöd till EU:s och USA:s handelsavtal TTIP som skriver in att demokrati är underordnad kapitalets krav på vinst- och investeringsskydd.
När riksdagen för en tid sedan diskuterade den svenska beväpningen av den saudiska härskarfamiljen vågade statsminister Stefan Löfven inte ens benämna Saudiarabien som en diktatur. När yppade regeringen ett enda kritiskt ord mot diktaturen i Kina? Idag bedriver omkring 500 svenska företag verksamhet på plats i Kina.
Över 10 000 svenska företag bedriver handel med Kina. Det är i skydd av diktaturens allt hårdare repression som den svenska kapitalismen expanderar i landet.

I skydd av diktaturen finns idag fyrtio svenska företag på plats i Saudiarabien.  ”En ny tendens är att företag väljer att förlägga tillverkningen till Saudiarabien. Trioplast, Tetra Pak, ABB, Volvo Lastvagnar, Outokumpu med flera har anläggningar i Saudiarabien, bland annat för att få närhet till råvaror och billig energi”, skriver den svenska ambassaden i Saudiarabien i sin senaste landrapport. Inte ett ord om mänskliga rättigheter.
Bakom talet om att man också exporterar ”öppenhet” döljs nya vapen till Saudiarabien och andra diktaturer. Ungefär 40 procent av den svenska vapenexporten går idag till ickedemokratier.
Det var för att öppna dörren till ännu en diktatur som den dåvarande S-regeringen slöt det långtgående militära samarbetsavtalet med Saudiarabien år 2005. Kryperiet för den saudiska diktaturen vill den nuvarande regeringen fortsätta med, samtidigt som man ställer in siktet på att hjälpa ”näringslivet” att vinna nya exportmarknader i andra diktaturer. Det kan inte kallas annat än diktaturkrameri i kapitalismens tjänst. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!