Kultur är visst en mänsklig rättighet

2015-08-26 14:24:45
Jag har under flera terminer försökt få in min dotter på Stockholms kommunala kulturskola för pianolektioner. De platser som läggs ut på webben tar slut på några timmar. Detta får mig att ana ugglor i mossen – det måste vara för få platser.
När jag ringer Kulturskolan för att ta reda på hur jag ska göra svarar en förtvivlad handläggare som uppenbarligen överösts med klagomål att ”en plats i Kulturskolan är ingen mänsklig rättighet” och ”gör så här, ta privatlektioner och försök få plats i fortsättningskurs senare”.
Nu var ju själva vitsen med en kommunalt sponsrad kulturskola att det ska vara möjligt för alla oavsett inkomst att spela instrument eller annan kulturutövning. Det är betydligt dyrare med privatlektioner. Även om 750 kronor per termin i den kommunala också är dyrt.
Efter en del förfrågningar får jag fram att Stockholm enbart har plats för 0,9 procent av stadens 6-10-åringar att gå grundkurs i piano. Ett av de mest populära instrumenten! Visst det finns en massa andra instrument, men det är ändå förtvivlat lite.

Minns 1980-talet när alla elever i skolan måste spela blockflöjt i en termin. Sen var det frivilligt. Vi fick välja vilket instrument vi ville, gratis lektioner och gratis instrumenthyra. Senare började de ta betalt, en 50-lapp. Denna standard sågs helt enkelt som en nödvändighet i vad en hade att lära i livet. Så lades grunden till tusentals garageband, hiphopgrupper, körsångare, teatrar – vilka gav livet en drivkraft. Det lade grunden till så väl folkhälsa som det så kallade svenska musikundret (en massa megastjärnor), vilka inte hade blivit något utan bredden och mångfalden.
Det fria skolvalet har redan skapat en vidrig segregering där kulturarbetarnas barn ofta går i skolor där bara andra kulturbarn går. Och staden gör inget för att väga upp utan låter Kulturskolan vara till för de barn vars föräldrar har tid att slåss för en plats och kanske tur att få en.

Lokala Hyresgästföreningen Rönnbärsgården ställde ett medborgarförslag om att Kulturskolan skulle öppna en lokal här i Dalen, dels för att vi upplever att många inte ens känner till Kulturskolan och dels för att det skulle vara ett alternativ till sysslolöshet i området som leder till oro. Vi fick svaret ”Sett till det utbud av verksamhetslokaler som finns i närområdet och längs tunnelbanans gröna linje bedömer vi att tillgången till Kulturskolans verksamhet är god för barn och ungdomar boende i stadsdelen.”
Okej vi förstår, klassklyftorna får fortsätta skapa avgrunder med det rödgrönrosa Stockholmsstyret, och det finns tydligen lokaler i Farsta och Kärrtorp men vad gör det om platserna tar slut innan de släpps.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!