Kulturarbetare mot krigshökar

2015-05-13 19:27:39


Kulturarbetare protesterar mot att militärövningen ACE, med Nato-länder, hålls i Norrland i vår.

Fler får upp ögonen för den krigsrustning och närmandet till Nato som pågår i Sverige. 31 personer, framförallt kulturarbetare, har skrivit på DN Debatt om militärövningen ACE och det avtal om värdlandsstöd som den förra regeringen tecknade med Nato.

I debattartikeln skriver bland andra Maxida Märak, Jason Diakaté, Anders Sunna och Maria Sveland att ”ett avtal om värdlandsstöd med Nato fullkomligt urholkar vårt lands trovärdighet som alliansfritt. För det låser oss fast som gisslan i ett spel där det på förhand är bestämt vem som är god och vem som är ond. Trots att historien borde ha lärt oss att sådana förhållanden snabbt kan komma att ändras”. 

De säger ”nej till ACE och nej till fortsatta militära övningar i Norrland. Vi säger nej till att Sverige ska bli värdland för Nato. För vi tror inte på militär upprustning”.

En av de krigshökar som har reagerat på debattartikeln är Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S). I en debatt med undertecknaren Ronny Eriksson i Sveriges Radio Norrbotten hävdade han att övningen sker för att Ryssland genomför aggressiva övningar i Östersjöområdet och för att debattörerna även fortsättningsvis ska få publicera debattartiklar. 

De krigsbrott som Nato har gjort sig skyldiga till i Irak och Afghanistan, och alla regimer de stöttar som fängslar och dödar människor som ”skriver debattartiklar”, var förstås inget som Niklas Nordström nämnde. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!