Kvinnokampen på Irland fortsätter: Abortpillerbuss organiserad för andra året i rad

2015-10-28 14:36:40

foto: ROSA
– Det finns ett överväldigande stöd för aborträtten, berättar Laura Fitzgerald (fjärde från vänster).

Rätten till abort är en viktig kvinnokampsfråga, särskilt i det starkt katolskt dominerade Irland där det är olagligt med abort. Kamrater i Socialist Party (CWI Irland) är med och organiserar kampanjen ROSA (for Reproductive rights, against Oppression, Sexism & Austerity), som för andra året i rad anordnade en abortpillerbuss.
– Abortpillerbussen har hånat de hycklande lagar rörande kvinnors kroppar i landet. Det finns ett överväldigande stöd i samhället för dessa frågor, och det vedervärdiga politiska etablissemanget kan inte hålla tillbaka oss om vi fortsätter att genomföra liknande aktioner som denna, berättar Laura Fitzgerald, Socialist Party och aktiv i ROSA, som fortsätter:
– Vi har hjälpt 25 kvinnor att få tillgång till säkra aborter genom denna aktion. Detta är trots det faktum att pro-liv-demonstrationerna skrek skällsord emot bussen och stormöten vi har anordnat. Detta visar att det finns en stor efterfrågan för aborttjänster i Irland.
– Vi träffade kvinnor i hjärtskärande situationer – kvinnor i våldsamma relationer, ensamstående kvinnor som kämpar för att förse för sina barn och kvinnor med psykiska hälsobesvär. Att staten kriminaliserar dessa kvinnor är vedervärdigt och avskyvärt. Det saknar motstycke. ROSA är beslutsamma om att fortsätta kämpa med optimism för aborträtten på Irland – abortpillerbussen visar att vi kan och måste vinna, avslutar Laura. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!