Lägg inte ned Tungelsta vårdcentral

2016-09-14 14:27:38

foto: Lina Rigney Thörnblom


Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson frågade ut Haninges socialdemokratiska kommunalråd Meeri Wasberg under kommunfullmäktige i måndags den 12 september om vad kommunledningen har gjort för att garantera vård till alla Tungelstabor. Detta med anledning av att 6 000 patienter blir utan vårdcentral från och med 30 november då Aleris stänger i Tungelsta.

–Som vi sett så många gånger förr när privata företag har tagit över vårdcentraler med målet att bedriva verksamheten till en lägre kostnad än landstinget visar det sig att de i slutändan inte uppnår kvalitetskraven. I Aleris fall har man haft stafett- och hyrläkare istället för kravet på minst två fast anställda specialister i allmänmedicin. Har du Meeri Wasberg, Socialdemokraterna, krävt av Stockholms läns landsting att det är en offentligt driven vårdcentral som Tungelsta behöver från och med den 30 november?, frågade Mattias Bernhardsson (RS).

– Det jag gjorde när jag hörde att Aleris kanske skulle stänga var att jag uppvaktade ansvarigt sjukvårdslandstingsråd där jag har framfört hur viktigt det är att det finns en vårdcentral i Tungelsta. Jag har däremot inte fokuserat på driftsformen, utan på att det behövs en vårdcentral i Tungelsta, särskilt med tanke på den utbyggnad som sker där, svarade Meeri Wasberg (S).

Mattias Bernhardson (RS) replikerade:

– Väldigt lite talar för att en ny privat vårdcentral i Tungelsta kommer att vara ett långsiktigt alternativ som inte stänger igen efter ett tag. Tungelsta behöver ha en vårdcentral, en långsiktig lösning som inte lägger ned för att de saknar mellan 100 och 150 kronor per patient för att uppnå sitt vinstkrav. Är du beredd, nu medan det fortfarande finns tid, att framföra krav på en offentligt driven vårdcentral i Tungelsta?

– Jag förutsätter att om ingen privat entreprenör är beredd att öppna kommer landstinget att göra det. Jag bryr mig inte om det är en privat eller offentlig driven vårdcentral, var kommunalrådets besked.

Vi får se om kommunalrådet vågar upprepa det på det stormöte som samlas till i Tungelsta kyrka på torsdag den 16 september kl 18.00 då bland annat Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) kommer att pressas på denna fråga.

 

RS och Offensiv står för:

  • Stoppa nedläggningen av Tungelsta vårdcentral.
  • Nej till nedskärningar och privatiseringar. Omedelbar upprustning av vården i offentlig regi – behoven ska styra. 
  • Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner och förkortad arbetstid. Bryt trenden – öka antalet vårdplatser. Låt bank- och bolagsvinster samt de rika betala.
  • Inga vinster i vården. 
  • Kraftigt höjda statsbidrag till landstingen.
  • Riv upp privatiseringslagen LOV och köp- & säljsystemen. Nej till marknadsstyrning av vården. Bra och jämlik vård i offentlig regi och i alla landsdelar.
  • Facken måste ta strid tillsammans med gräsrotsrörelser, patient-, brukar- och anhörigföreningar för ett riksomfattande vårduppror med landsomfattande demonstrationer samt strejker och ockupationer vid behov. 
  • Stoppa högerpolitiken – för ett nytt socialistiskt arbetarparti. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!