Låglönerevolt i USA: 15 dollar i minimilön – nu!

2013-12-16 11:49:06


Nya demonstrationer för en minimilön på 15 dollar i timmen genomfördes den 5 december i USA.

Den 5 december, dagen innan ”Black Friday”, USA:s största shopping- och readag, genomförde amerikanska lågavlönade nya demonstrationer för en omedelbar höjning av minimilönen till 15 dollar (runt 100 kronor) i timmen. På minst 100 platser runt om i USA genomfördes det protester – från strejker till manifestationer utanför snabbmatskedjorna.

Kampanjen för 15 dollar i timmen (”Fight for $15”) och förstärkt arbe­tarskydd har ett starkt stöd i USA. Kshama Sawants och Socialist Alternatives (CWI:s sympatisörer USA) valseger i Seattle var i mångt och mycket en röst för 15 dollar i timmen.

Det var pressen underifrån, årets många strejker och ­demonstrationer, som i förra veckan fick president Obama att säga att den federala minimilönen på 7,75 dollar (53 ­kronor) måste höjas. Han sa dock inte med hur mycket och när. Men tidigare har han indikerat att en höjning till kanske 10 dollar (68 kronor) är möjlig.
De flesta arbetare skulle naturligtvis välkomna varje höjning av minimilönen, men Obamas förslag ligger långt ifrån vad som krävs för att ta itu med den ökade fattigdomen och den växande ojämlikheten.
Presidentens främsta motivation är inte en äkta oro för svältlöner, utan är snarare ett försök att vända uppmärksamheten från misslyckandet med Obamacare (sjukförsäkringen) och ge ny energi till frustrerade demokrater inför nästa års val.
I Sea Tac, en stad nära Seattle i delstaten Washington, har medborgarna i en omröstning sagt ja till att staden ska införa 15 dollar som minimilön. Detta trots att bolagen satsade miljoner dollar på ett nej.
Segern i Sea Tac och Kshama Sawants valseger (hon fick nära 94 000 röster) ger ytterligare styrka till en kamp (”Fight for $15”) som ­kommer att prägla USA under 2014.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!