Läkare i Borås säger upp sig i protest

2015-07-07 18:11:38
På Borås offentliga vårdcentraler säger 4,5 barnläkare upp sig. Anledningarna är ohållbar arbetssituation och att de bakbinds i sin strävan att vårda patienter. 

Politikerna beslöt år 2011 att slå samman fem öppenvårdsmottagningar för barn och unga med Barn- och ungdomsmottagningen på Borås sjukhus. Skenes, Ulricehamns, Alingsås och Lerums Barn- och ungdomsmottagningar skulle alla slås ihop med den i Borås. År 2012 verkställdes beslutet av Socialdemokraterna i Södra hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Redan då varnade vårdarbetare för konsekvenserna medan Christina Brandt (M), ordförande i Södra hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett uttalande har sagt att hon ”inte har hört något om detta tidigare” och uppenbarligen inte har en aning om vad som pågår i personalens arbetsmiljö. 

Den politiska ledningen borde ha lyssnat på personalen. Det blev som de varnade för och nu orkar de inte jobba kvar. När Västra Götalandsregionen anlitar 4,5 hyrläkare istället för de 4,5 som i protest säger upp sig blir det till ett pris som skulle ha räckt till 18 fast anställda läkare. Här kan man prata om slöseri med allas våra pengar. 

Om det politiska etablissemanget fortsätter på den inslagna vägen väntas ytterligare besparingar och nedskärningar, med en försämrad vårdkvalité som direkt följd.

I behandlingen av barn och ungdomar är det ännu viktigare än annars att arbeta upp en kontinuitet, att lära känna barnet och förstå omgivningen det lever i. Detta blir svårare när lokala läkarstationer av besparingsskäl stängs ner eller slås ihop. När behandlingen dessutom sker av olika stafettläkare blir det ännu värre. 

Hanne Jensen, S-ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden, försvarar också den politik som de traditionellt borgerliga politikerna drev igenom för fyra år sedan. ”Nya saker tar tid”, svarar hon på frågan om varför hon försvarar detta system, som har fått ödesdigra konsekvenser för alla vanliga människor som på något sätt berörs. 

Nu behöver protestaktionerna utvidgas till en sammanhängande kamp som involverar även övrig vårdpersonal, anhöriga och patienter. Eftersom krisen på Viskans barn- och ungdomsmedicinska mottagning är gemensam med den generella vårdkris som råder i Sverige kan många grupper tjäna på att gå samman och kämpa för att de resurser som finns hos banker och storföretag används till folkets gemensamma bästa – en upprustad vårdapparat. 

Den förra Alliansregeringen gav stora skattesänkningar till rika och storföretag. Det är pengar som har tagits från vår välfärd. Att ta tillbaka dessa miljarder skulle vara ett steg i en omställning mot ett rättvist samhälle. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!