Läkare i Skåne: ”Vi kan tvingas stänga avdelningar”

Risken för vårdpersonal att smittas av covid-19 då bristen på skyddsutrustning är så akut får allt fler vårdpersonal att kräva åtgärder (Foto: CC0).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Skyddsombud inom olika fackföreningar för vårdpersonal slår nu larm om att bristen på skyddsmaterial för de som arbetar med coronasmittade patienter ökar risken för spridning inom sjukvården.

Detta ökar också risken för att vårdpersonal skall smittas och föra smittan vidare. Detsamma gäller den sjukvårdspersonal som provar misstänkt smittade patienter.
– I värsta fall kommer vi att tvingas stänga avdelningar; så kal­lat skyddsstopp, säger Alexander Siotis, ST-läkare i Helsingborg och skyddsombud i nordvästra Skåne, till Läkartidningen.
Läkare och sjuksköterskor på SUS (Skånes universitetssjukhus) larmar också om att skyddsutrustningen är slut inom några dagar. Det gäller även sjukvårdspersonal inom hemtjänst och äldreomsorg. 

Mot bakgrund av den tilltagande bristen på skyddsutrustning har Sveriges 21 regioner beslutat att ändra reglerna för riktlinjerna för skyddsutrustning. Fram tills den 24 mars gällde att adekvat och nödvändig skyddsutrustning innefattar visir, munskydd, handskar och långärmad skyddsrock för att kunna skydda sjukvårdspersonal mot smitta. 
Nu när bristen på skyddsutrustning börjar bli mer akut ändrar de 21 regionerna alltså riktlinjerna. Nu sänks kraven på skyddsutrustning. Munskydd är inte längre nödvändigt och inte heller heltäckande skyddsrock med lång ärm. Nu räcker det med visir, handskar och förkläde. Vad händer när visiren tar slut? Vad händer när handskarna tar slut? Vad hände med vikten av att skydda sjukhuspersonal och patienter?
Eller ska man resonera som smittskyddsläkaren i Region Skåne, Eva Melander, gör: att sjukvårdsanställdas användning av adekvat skyddsutrustning ökar smittorisken och minskar patientsäkerheten och personalsäkerheten? 

Detta är som att spotta vårdpersonalen rakt i ansiktet. Med denna förklaring blir de ändrade riktlinjerna logiska. Varför inte gå ett steg längre och ta bort även handskar och visir? 
Nu måste allt göras för att skydda både personal och patienter. Skyddsutrustning måste finnas inom vården och äldreomsorgen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!