Läkerolarbetarna tågar i Stockholm

2012-05-21 07:18:56

foto: Sebastian Olsson
Den 17 maj kommer Läkerolarbetarna till Stockholm för att demonstrera tillsammans med Nätverket Välfärd utan vinst.

När Läkerolarbetarna den 17 maj kommer till Stockholm för att demonstrera mot Cloettas och riskkapitalets planer på att lägga ned deras anrika fabrik i Gävle är det in i det sista oklart om några av ägarna, vd:n Bengt Baron eller någon annan ur företagsledningen ställer upp för att möta dem och ta emot deras protestlistor.

Planen för demonstrationen är att efter möte med tal och stöduttalanden på Sergels torg marschera till Nordic Capitals kontor vid Stureplan i Stockholm.
Det Jerseyregistrerade riskkapitalbolaget var till nyligen tillsammans med CVC Partners ägare till godiskoncernen Leaf, där Läkerolfabriken ingick – tills Leaf köptes upp av börsnoterade Cloetta, där CVC Partners och Nordic Capital kvarstår som två av de tre största ägarna.
– Sen dröjde det bara tre veckor innan man svek finanschefen Demko Maras löfte att det inte skulle påverka produktionen, då Läkerolfabriken haft en jättebra utveckling och levererat de effektiviseringar som har krävts, säger Livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase.

Vad vill ni säga till ­riskkapitalisterna i Nordic Capital?
– Vi vill överlämna kopior på våra 3-4000 namn på protestlistorna och be dem leva upp till de löften som getts. Det är orimligt att lönsamma fabriker kan läggas ned på det här sättet.
Nordic Capitals kommunikationschef Katarina Janerud meddelar efter några dagars betänketid att Nordic Capital inte ställer upp på att möta demonstranterna.
– Cloetta är börsregistrerat och då är det företagsledningen som man ska tala med. Sån är gången, säger Janerud till Nätverket Välfärd utan vinst, som är medarrangör till demonstrationen.
Sen spelar det ingen roll att Cloettas styrelseordförande Olof Svenfeldt motiverat affären med att ”vi tror mycket på sammanslagningen och tror att den kommer att betyda mycket för Cloettas aktieägare”.
När vi då går vidare till Cloettas kommunikationschef Jakob Broberg blir svaret att även han behöver betänketid för att svara på om någon är beredd att möta Läkerolarbetarna på Sergels torg eller någon annan plats den 17 maj.
Broberg säger att man inte kan säga något om hur lönsam fabriken i Gävle är, eftersom ”intäkterna baseras från försäljningen från hela koncernen”.
– Och vi har stor överkapacitet.
Att detta skulle ha något att göra med att Leaf med statligt och EU-sanktionerat stöd från Slovakien de senaste åren har byggt upp en stor fabrik i Levice, dit man nu planerar att flytta produktionen av Läkeroltablet­terna, vill han inte gå med på.
Han medger bygget skedde med EU-stöd, men drar sedan raskt tillbaka detta och säger att det bara skedde med godkännande av EU, inte med svenska skattepengar.

Få lär övertygas av hans försäkran att utflyttningen till Slovakien inte har något att göra med att lönekostnaden där är en fjärdedel så stor som i Sverige. Att det inte skulle vara så motiverar han med argumentet att halva produktionen (av Ahlgrens bilar) flyttas inom landet till Ljungsbro.

Vad Läkerolarbetarna kan hoppas av löntagarkonsulten är oklart, då denna mest ska ta ställning till de affärsmässiga argumenten.
– Att 70 procent av marknaden ligger i Sverige och att det under varma sommardagar är svårt att producera Läkeroltabletterna till den svala temperatur som krävs, är argument som kan stärka Gävlefabriken, hoppas Wellington Ikuobase.
Frågan till Cloetta om inte en flytt kan skada varumärket blir hängande obesvarad.
– En förlust av bara 10 procent av marknadsandelen skulle vara katastrofal för bolaget, menar Wellington Ikuobase.

Nätverket Välfärd utan vinst anser det även vara uppseendeväckande att Sjätte AP-fonden, med stöd av de f d löntagarfondspengarna, investerar tungt i parasitära och skatte­smitande riskkapitalbolag som Nordic Capital, som plundrar skattefinan­sierad vård och lägger ned lönsamma företag till höger och vänster.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!