Låt familjen Stokaj stanna

2013-12-13 09:59:07


Familjen Stokaj hotas av utvisning till Kosovo. Sveriges utvisningspolitik måste bekämpas.

Omkring tvåhundra personer samlades på onsdagkvällen den 4 december på Götaplatsen i Göteborg på initiativ av pedagoger och föräldrar i El Sistema för att skicka en tydlig uppmaning till Migrationsverket: Låt familjen Stokaj stanna. Manifestationen inleddes med Sambagruppen Kiriaka.

– Låt varje kraft i slagen skicka en tydlig uppmaning till Migrationsverket, låt våra vänner i familjen Stokaj stanna, sa Malin Aghed, processledare på El Sistema.
Trots kalla vindar var det en värmande känsla att se hur Angered står upp för sina grannar och vänner. Manifestationen var i likhet med stormötet i Hammarkulleskolan fullt av kulturella inslag, men med ett tydligt allvar i undertonen.
Allsång med refrängen ”sida vid sida” framfördes. Att pedagoger, föräldrar och barn från El Sistema enga­gerar sig beror på att alla de fyra utvisningshotade barnen är ­engagerade i projektet.

El Sistema har sina rötter i Venezuela där man genom kultur och musik ska påverka samhället i ­solidarisk riktning. Gemenskap och glädje ska ena barn och unga över hela ­världen. El Sistema är således ett internationellt utbildningssystem.
Brev lästes upp som skickats från barn aktiva i El Sistema på Hisingen. De ville delta på manifestationen, men kunde inte på grund av ett uppträdande samma dag.
Mamma Luminje talade om familjens vilja att stanna och om hur barnen inte bara har rotat sig i Sverige, utan också om att de inte ­känner till något annat. De vill av naturliga skäl inte utvisas till ett Kosovo ­präglat av våld och motsättningar.

Det är elva år sedan som ­Luminje och maken Avdi kom som ­flyktingar till Sverige. Då hade de bara dottern Rimora, idag 12 år. Idag har de ytter­ligare tre barn, alla födda i Sverige: tvillingarna Urata och Urona, 10 år, och lillebror Rion, 5 år.
Detta var den tredje stora protesten för familjen.
Tidigare organiserades en skolstrejk och demonstration på Nytorp­skolan och ett protestmöte i Hammarkulleskolan samma dag ­samlade 300 personer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!