Låt Laziz och hans familj stanna i Sverige

2010-08-11 17:14:25
I måndags protesterade stödgruppen ”Låt Laziz och hans familj stanna i Sverige” utanför Migrationsverkets kontor i Solna. Familjen Sharifov hotas med utvisning till Kazakstan. År 2008 flydde de undan polisens trakasserier och det våld på gatan som drabbar många som tillhör den uzbekiska minoriteten.

Mattias Bernhardsson och Lina Thörnblom, som sitter i kommunfullmäktige i Haninge för Rättvisepar-tiet Socialisterna, har fått en tredjedel av alla ledamöter att skriva under namnlistan för att familjen ska få stanna. Båda talade också på demonstrationen:
– I beslutet att avslå asylansökan skriver Migrationsverket att trakasserierna och våldet utförts av enskilda personer inom polisen och att familjen ska söka skydd hos kazakiska myndigheter, men alla andra, till exempel Amnesty International, visar att det är myndigheterna det är fel på; polisen har trappat upp sina trakasserier, tortyr är fortsatt utbrett och straffas inte, samt att erkännanden under tortyr rutinmässigt accepte-
ras i rättsalarna, redogjorde Mattias Bernhardsson för och krävde att familjen omedelbart skulle få asyl.
Barnen och mamman har också utsatts för våld av pappan i familjen och fick under en tid skyddat boende. Att utvisa familjen tillsammans med pappan är otänkbart. I Kazakstan saknas skydd för kvinnor som utsätts för våld.

– De senaste åren har de repressi­va lagarna blivit fler. Presidenten har utnämnt sig själv till president på livstid och det är olagligt att öppet kritisera honom. Ainur Kurmanov,  med- lem i Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Kazakstan, har fängslats 16 gånger, sa Lina Thörn­blom.
Lina poängterade också att det är högerregeringen och migrationsmini­stern Tobias Billström (M) som bär ansvaret.
Under protesten mottog en representant från Migrationsverket listorna för att Laziz ska få stanna som skrivits under av 21 kommunfullmäktigeledamöter i Haninge, samt de över 2 700 som gått med i Facebookgruppen.
Kampen för Laziz och hans familj fortsätter!
Karin Wallmark
Kandiderar för Rättvisepartiet Socialisterna till kommunvalet i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!