Leicester: Seger eftermassiv skolstrejk

Gemensam kamp och strejkaktioner ger resultat!

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Efter sju månader av strejk och kamp på en skola i Leicester i England vann över 100 lärar- och elevassistenter högre lön och bättre villkor. Löneökningarna är på 25 procent, enligt BBC. Offensiv har träffat strejkledaren Tom Barker.

Ash Field Academy är en skola med 160 elever med särskilda behov i Leicester. Att den heter Academy betyder att den är en slags friskola, liknande det svenska systemet. Tom Barker, som också är med i styrelsen för Socialist Alternative (ISA i England, Wales och Skottland), berättar:
– Vi assistenter har länge haft löner och villkor på en lägre nivå än på andra skolor. Med 110 fackliga medlemmar i Unison, som är Storbritanniens största fackförbund, ställde vi för två år sedan krav på löneökning med 3 000 pund per år (cirka 40 000 kronor) för att komma upp i samma nivå som andra. Plus en lönetrappa med ökningar framåt.
– I maj 2022 inleddes förhandlingar som varade i sex månader. Ägarna gick med på att vi hade lägre löner, men gav löften om åtgärder först nästa år.
– Vi hade många medlemsmöten med bra deltagande. Ett möte hölls vid skolans grindar då skolledningen vägrade fackliga representanter som inte arbetar på skolan att komma in.

Det avgörande var när vi tackade nej till nytt bud och förklarade att strejken skulle bli total hela november. Då backade skolledningen.

När förhandlingarna inte gav resultat valdes i slutet av 2022 en strejkkommitté med 12 medlemmar. De flesta hade aldrig strejkat tidigare. De studerade nu artiklar från järnvägsarbetarnas och lärarnas strejker runt om i landet. Alla medlemmar fick regelbundna nyhetsbrev.
I Storbritannien, till skillnad från i Sverige, finns lokal strejkrätt. 54 procent av medlemmarna deltog i den omröstning som krävs, och 84 procent av dem röstade för strejk.
– Då blev arbetsgivaren orolig, och kallade till möte där alla erbjöds 500 pund var för att avblåsa strejken. De erbjöd också en retroaktiv höjning av lönerna. För oss visade det att varslet om strejk hade mer effekt än sex månaders förhandlingar.

Tom Barker.

I maj förra året inleddes strejken. Den pågick i omgångar med 2-3 dagar i taget enligt ett särskilt schema. Omkring 70 medlemmar deltog i strejkvaktskedjorna under den första perioden.
– I början hade vi stöd från en grupp föräldrar, som ofta själva var offentliganställda. Som i alla strejker handlar det om att visa att ansvaret för strejkens effekter ligger på arbetsgivarna. Vi hade också starkt stöd från förtroendevalda i lärarfacket och från vårt eget fack. Vänsterledningen i Unison kom själva till oss och deltog i strejkvaktskedjorna.
Det fanns också komplikationer. Omkring 20 strejkbrytare fortsatte att arbeta och ett fåtal strejkande gick tillbaka till arbetet. Loven gjorde att det blev uppehåll i strejken. De strejkande fick 50 pund (650 kronor) per dag i strejkersättning, vilket blev en ekonomisk börda.
– Vi diskuterade hur vi skulle göra för att trappa upp. Ett viktigt steg var när vi övertygade facket om att höja strejkersättningen så att den kompenserade lönebortfallet.
– Det avgörande var när vi tackade nej till nytt bud och förklarade att strejken skulle bli total hela november. Då backade skolledningen.

Slutresultatet blev en stor seger. Lönerna höjs med 1 925 pund per år, vilket var det ursprungliga budet från regeringen. Hela lönesystemet görs om för att komma i nivå med andra skolor. Dessutom fick alla en klumpsumma på 2 000 pund.
Strejken på Ash Field Academy är ett exempel på att en uthållig, välförankrad kamp ger resultat. Det handlar om att stå emot det oundvikliga trycket från arbetsgivarna och oro för utgången.
Storbritannien har de senaste åren haft fler strejker och arbetarkamp än något år sedan 1980-talet. Många fler har blivit fackligt aktiva och radikalare företrädare har valts till ledningar lokalt och centralt. Strejkvågen är inte över och nya strider väntar i år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!