Lena Ezelius 1957-2019

av Offensivs redaktion

Lena Ezelius var socialist och facklig hjälte.

Lena Ezelius dog den 20 juni efter flera års kamp mot cancern. På begravningen i fredags deltog barnen med familjer och ett stort antal vänner och fackliga aktivister i Kommunal.

Lena Ezelius var den bästa lokala fackliga ledaren och aktivisten som tänkas kan. Hon hanterade och vann i ett oräkneligt antal medlems­ärenden, drev kampanjer mot nedskärningar, talade på många demonstrationer och utmanade inte bara arbetsgivare, utan även toppar inom Kommunal på kongresser och möten.

Under 1990-talets första hälft var Lena aktiv medlem i Offensiv; under några år även i vår styrelse. Hon ingick i arbetsgruppen som utarbetade Arbetarförbundet Offensivs klassiska kvinnopamflett 1993-94 och initierade tidigt kamp mot våld i hemmet som en facklig prioritet. Även när hon senare inte var medlem blev intervjuer med Lena om fackliga frågor ett stående inslag i vår tidning. Under flera år var hon en mycket populär matansvarig på vårt sommarläger. Hennes ”Ezeliusburgare” var en favorit på redaktionen.

Lena var tydlig socialist och antirasist. Hon var talare på den stora manifestationen mot nazism i Kärrtorp i december 2013, strax innan hon fick sjukdomsbeskedet.
Lena var en mycket varm vän, hade alltid tid att lyssna och samtala och fick var och en att känna sig speciell. Hon är mycket saknad, aldrig glömd. Våra tankar går främst till barnen Niklas, Marita, Anton och Kari med familjer och närstående.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!