Libres y Combativas: strejk för kvinnors rättigheter den 14 november

2018-11-07 11:35:51
Den socialistiska feministiska organisationen Libres y Combativas, som spelade en nyckelroll i att organisera den historiska strejken på Internationella kvinnodagen den 8 mars mot sexism och kvinnoförtryck i hela spanska staten, uppmanar nu till en ny strejk den 14 november.
Ana Garcia, aktiv i Libres y Combativas och generalsekreterare för studentfacket Sindicato de Estudiantes, berättar:
– Libres y Combativas är en socialistisk feministisk plattform som lanserades av Sindicato de Estudiantes (SE) och Izquierda Revolucionaria (CWI i Spanien). Vi lanserade organisationen som ett svar på den kapitalistiska krisens effekter, särskilt för unga och arbetarklasskvinnor.

– En av våra första och viktigaste aktioner var den 8 mars i år. Dagen markerade en verklig explosion mot den reaktionära PP-regeringen som styrde då (Partido Popular, högerparti).
Strejken var ett vrål mot alla högerpolitiker och även mot det sexistiska rättssystemet. Men generalstrejken den 8 mars var inte den enda aktionen:
– SE organiserade flera strejker, däribland en mot att fem gruppvåldtäktsmän gick fria efter ett väldigt uppmärksammat rättsfall. Svaret mot detta blev en explosion; hundratusentals tog till gatorna emot det.
– Aktionen handlade inte bara om att visa solidaritet med våldtäktsoffren, utan också att förkasta den slags ”rättvisa” som kapitalismen erbjuder: ”rättvisa” som straffar kvinnor och i princip ställer dem inför rätta för att ha berättat om våldet de har drabbats av.

– Den nuvarande socialdemokratiska PSOE-regeringens huvudmål är att upprätthålla den sociala freden och dämpa utbrotten av masskamp som den senaste tiden har skakat den spanska staten. De talar ofta om kvinnors rättigheter, om det historiska minnet av de som dödades under diktaturen, och så vidare. Men de gör ingenting åt problemen.
– Syftet med strejken den 14 november är att sparka ut sexismen från skolorna. Vi menar att utbildning borde användas för att hjälpa till att bekämpa sexism och homofobi. Det lyfter behovet av att återställa de resurser som har stulits från den offentliga utbildningssektorn genom de senaste årens åtstramningar. Vi måste också bekämpa att den katolska kyrkan får så mycket offentliga medel för att lära ut religion och sprida sina reaktionära, sexistiska, homofoba och transfoba idéer inom skolorna.
– Vi kräver att sexualundervisning införs i skolor för att motarbeta sexuella trakasserier och våldtäktskultur samt för att hjälpa ungdomar att känna sig fria att vara vad man vill – att inte, som nu, bli mobbad, dömd eller straffad.
– Vi säger det till regeringen – om ni säger att ni är emot sexism, vad kommer ni att göra åt det? PSOE kallar sig gärna för ”den feministiska regeringen” eftersom de har flera kvinnliga ministrar. Men än så länge har de inte gjort någonting för att förändra situationen för arbetarklassens kvinnor.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!