Löfven bäddar för valnederlag?

Löfven har återigen valts till statsminister. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna sin resa högerut, som sänker partiet (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Stefan Löfven återkommer som statsminister. Onsdagens omröstning i riksdagen gav de minst 175 gröna och gula knapptryck som behövdes.

Det så länge dominerande partiet i svensk politik, Socialdemokraterna, ligger på runt 25 procent i opinionen och är på väg att bilda ännu en minoritetsregering med Miljöpartiet. Under perioden med Löfven, sedan 2014, har hans regeringar drivit en rak högerkurs.
Även innan januariavtalet 2019 hade S rest en mur mot flyktingar, ökat anslagen till militären och fortsatt leda hårda nedskärningar inom vården och i kommunerna, särskilt i äldreomsorg och skola.
Löfven ger inga signaler om ändrad kurs. Tvärtom, han har prisat januariavtalet och lovar nu att gå med på Centerns krav (se artikeln här under).

Det enda som har räddat Löfven är rädslan och oron för M/KD/SD. Det är tveksamt om det räcker i en valrörelse om ett år. 
De som vill ha en annan kurs än S-MP-regeringens kan stödja Vänsterpartiet, om V håller fast vid agerandet som mot marknadshyror och samtidigt fler fackliga gräsrötter ansluter till Vänsterpartiet.
Om Socialdemokraterna ska ha någon chans att överleva krävs en justering vänsterut. Ingenting tyder idag på att partiet är på väg i den riktningen.


M och KD ännu närmare SD

Normaliseringen av SD når nya nivåer när det blåbruna blocket cementeras (Foto: News Øresund – Johan Wessman / CC BY 3.0).

När Ulf Kristersson besviket insåg att han inte skulle få nog många röster för att bli statsminister tröstade han sig med de givande samtal han haft KD, L och SD. 
”I de riktigt stora frågorna delar vi analysen”, sa moderatledaren. Han räknade upp ”kriminalitet, skatter, migration, och integration”. Det är lätt att föreställa sig att det betyder hårdare straff, sänkta skatter för de rika, ännu omänskligare flyktingpolitik och nya bestraffningar mot boende i förorterna. Han la också till klimat och energi, där de fyra partierna står för utbyggd kärnkraft.

Detta är ett nytt steg i normaliseringen av Sverigedemokraterna. ”SD har kommit in i värmen”, kommenterade Sveriges Radio. KD-ledaren Ebba Busch sa att SD kommer att få ”stort inflytande” och Jimmie Åkesson räknade upp nya krav han ställer på M och KD. Bland dem att Sverige ska ha noll flyktinginvandring som mål.
Sverigedemokraterna kommer med all sannolikhet inte att ingå i en regering med M och KD, om en sådan skulle bli av. Istället kommer SD att utifrån ställa krav på fler och fler försämringar. Det i sin tur kan ge SD ytterligare ökat stöd, eftersom SD också kan ställa vissa högerpopulistiska krav, till exempel påstå att partiet är mot marknadshyror.

För alla som vill kämpa mot en blåbrun regering gäller att den kampen börjar nu, mot den högerpolitik som drivs idag och leder till missnöje som gynnar högerpartierna. SD är ett rasistiskt högerparti och dess samarbetspartner i M och KD låter alltmer som SD. Deras politik är de rikas klasspolitik och måste besvaras av kamp för en antirasistisk vänster- och klasspolitik.


Centerns nyliberala dagordning

Ingen glädjer näringslivet så mycket som C och Annie Lööf (Foto: Pressbild Centerpartiet).

”Blir det så att jag blir accepterad av riksdagen kommer processen om strandskyddet, arbetsrätten och stärkt äganderätt för skogen att vara igång”, sa Stefan Löfven innan statsministeromröstningen.
Det betyder att Centerns nyliberala hjärtefrågor ska genomföras.

Centern är favoritparti för både Svenskt Näringsliv och organisationen Företagarna. Annie Lööf driver deras frågor, som ingick i januariavtalet.
”Arbetsrätten” handlar om att göra det lättare att avskeda anställda. Regeringen hotade att genomföra försämringarna, vilket fick en rad fackliga ledare att backa och skriva på ett avtal, som nu föreslås bli lag. Om de fack som sa nej – majoriteten av LO-förbunden – mobiliserat till strid skulle försämringar kunnat stoppas, som med marknadshyrorna.
Januariavtalet mellan regeringen, C och L beslutade om en utredning för att göra om strandskyddet i grunden. Nu är den klar och möter hård kritik från Sveriges naturorganisationer.

Strandskyddet handlar om att skyddet kraftigt ska försvagas och helt försvinna vid mindre sjöar. Det ska öppna för fler privata byggprojekt och ökad exploatering. 
Det innebär både ett hot mot djur- och växtliv, samt en stor inskränkning i allemansrätten, möjligheten att vistas vid kusterna, vilket till exempel Svenska Turistföreningen och Naturskyddsföreningen har protesterat emot. Bland de starkaste förespråkarna finns Företagarna, som hoppas på nya stora byggprojekt.

Stärkt äganderätt för skogen handlar om färre regler och begränsningar i skogsvården. Produktionsmål sätts framför miljömål. Markägare ska själva ansvara för skydd av skog. 
Förslagen går på tvärs med kampen mot avverkningar i ekologiskt viktiga områden, och förslagen får hård kritik från exempelvis världsnaturfonden, WWF.

Att dessa är Centerns viktigaste krav och att Löfven omedelbart har accepterat dem visar vilken väg S-MP-regeringen kommer att ta. Och behovet av försvar av arbetsrätt och miljö.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!