Personalen på Boskataskolan fick innan höstlovet veta av skolkuratorn själv att hon skulle sluta och efter lovet var hon borta. På den skolan gick sex stycken elever i regelbundna samtal med skolkuratorn. Samma skolkurator arbetade vissa dagar i veckan också på Benzeliusskolan och Porsöskolan.
– Det är som om politikerna tror att små barn inte kan ha problem, säger Kristina Lundbäck, lärare på Boskataskolan, till Norrbottens-Kuriren den 16 november.
– Oavsett om det är en kurator, sköterska eller psykolog som får sluta, så ger det ju effekter på verksamheten. Men det är en politisk ambition att det ska sparas och jag har inte ekonomi för att ha kuratorer på alla skolor, säger Bertil Lundgren, chef för elevhälsan.
– Det är en väldigt bra fråga. Den bör ställas till politikerna, svarar han på frågan vad barnen som blir utan skolkuratorn ska göra. (Norrbottens-Kuriren den 16 november).
Tidigare besparingar i skolan har motiverats med ett minskat elevunderlag. Nedskärningarna har emellertid varit större än elevminskningen och faktum är att barngrupperna i förskolan nu ökar.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norberg (S) fortsätter att skylla på minskat elevunderlag även i fråga om skolkuratorer.
Argumentet om minskat elevunderlag är dock ihåligt. Istället borde ett minskat elevantal användas som en möjlighet till att öka lärartätheten. Med mindre klasser och mer elevvårdande personal skulle elevernas och personalens hälsa vara bättre – och även resultaten i skolan skulle påverkas.
Johanna Evans