Luleå: Barnen utan skolkurator

2010-12-01 18:12:33
På grund av besparingar i skolan har Boskataskolan, Benzeliusskolan och Porsö-skolan i Luleå förlorat sin skolkurator.

Personalen på Boskataskolan fick in­nan höstlovet veta av skolkuratorn själv att hon skulle sluta och efter lo­vet var hon borta. På den skolan gick sex stycken elever i regelbundna samtal med skolkuratorn. Samma skolkurator arbetade vissa dagar i veckan också på Benzeliusskolan och Porsö­skolan.
– Det är som om politikerna tror att små barn inte kan ha problem, sä­ger Kristina Lundbäck, lärare på Bo­skataskolan, till Norrbottens-Kuriren den 16 november.
– Oavsett om det är en kurator, sköterska eller psykolog som får sluta, så ger det ju effekter på verksamheten. Men det är en politisk ambition att det ska sparas och jag har inte ekonomi för att ha kuratorer på alla skolor, säger Bertil Lundgren, chef för elevhälsan.
– Det är en väldigt bra fråga. Den bör ställas till politikerna, svarar han på frågan vad barnen som blir utan skolkuratorn ska göra. (Norrbottens-Kuriren den 16 november).

Tidigare besparingar i skolan har motiverats med ett minskat elevunderlag. Nedskärningarna har emellertid varit större än elevminskningen och faktum är att barngrupperna i förskolan nu ökar.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norberg (S) fortsätter att skylla på minskat elevunder­lag även i fråga om skolkuratorer.
Argumentet om minskat elevunderlag är dock ihåligt. Istället borde ett minskat elevantal användas som en möjlighet till att öka lärartätheten. Med mindre klasser och mer elevvårdande personal skulle elevernas och   personalens hälsa vara bättre – och även resultaten i skolan skulle påverkas.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!