Luleå: Delade turer möts av protester

2010-05-19 15:28:08
Uppmärksamheten kring ökningen av delade turer i Lu­leå till följd av heltidsprojek- tet växer. Båda lokaltidningarna och LO-Tidningen har haft artiklar.
Organiseringen på arbetsplatser har också tagit fart och nu planeras det för protester i slutet av maj.

– Det känns som det bara kommer negativa nyheter hela tiden. Vi blir behandlade som tjänstehjon, sa en kvinna på den nätverksträff som genomfördes i förra veckan.
Mötesdeltagarna redovisade att antalet delade turer ökat markant se­dan personalen ”lovats” heltid, även på de äldreboenden där kommunen säger att de fungerar bra, t ex i Rå­neå.
Under lång tid var delade turer i princip borta. Under 2000-talet har de återkommit, men oftast bara med en tur var fjärde eller sjätte vecka. Med heltidsprojektet i Luleå kommun verkar många äldreboenden ha delade turer varje vecka, även på vardagar.
– Jag åker hemifrån klockan 06.30 och kommer hem klockan 21.15. Det är jobbigt för mig som ensamstående förälder. Som tur är kan den äldsta ta hand om de yngre på kvällarna. För alla barnfamiljer är det jättetufft, sa en mötesdeltagare.

Protestbrev från anställda
har mötts av ansvariga politiker med floskler om ”jämställdhet”, ”flexibilitet” och ”heltid som en rättighet”, men rättigheter ska inte behöva beta­las med försämringar på annat sätt. Samtidigt har protesterna nu tvingat Socialnämnden att tillsätta en snabb- utredning och ledande socialdemokrater har sagt att delade turer ”inte är bra”.
Mötet beslutade att protesterna behöver spridas till alla anställda och samordnas. Som ett första steg blir det en protest utanför kommunfullmäktige i Stadshuset den 31 maj kl 12.45.
Alla deltagare fick i uppgift att diskutera på sin arbetsplats om vilka an­dra kampinitiativ som kan tas.

– Vi, dom som jobbar, har styrkan. Vi måste bara få igång de andra anställda också, var en kommentar till de planerade protesterna.
Efter mötet har det kommit fram att Kommunals lokala ledning även planerar en träff med ansvarig politiker och tjänstemän. Någon tid eller plats är dock ännu inte klar.

Carolina Löf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!