Luleå: Halv seger för lokalvårdarna

2007-10-17 12:14:09
Pressen på socialdemokraterna ifråga om privatiseringen av lokalvården i Luleå har ökat. På kommunstyrelsens möte den 15 oktober, där 20 lokalvårdare deltog i en protest, backade socialdemokraterna och tillsätter nu en utredning.

När kommunstyrelsens ledamöter kom till mötet på Stadshuset möttes de av ett 20-tal lokalvårdare med ”Arbetslös?”-skylt på bröstet. Även medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna och prenumeranter på Offensiv fanns på plats.

Namninsamlingar

Två namninsamlingar överlämnades, en från Rättvisepartiet Socialisterna och en från anställda på stadshuset.
– Nästan alla som jag frågat har skrivit på. Vår vikarie har dessutom gått runt till alla avdelningar och frågat, berättar en av lokalvårdarna som jobbar på stadshuset.
Dessutom överlämnade Sven-Mikael Nyström ett protestuttalande från lärare och Lärkans elevråd till kommunalrådet Karl Petersen.

Protester gav resultat

Redan innan mötet meddelades demonstranterna av Eva Hedesand-Lundkvist, socialdemokrat i kommunstyrelsen, att s skulle föreslå att frågan skulle gå på utredning.
– Lokalvårdarnas protester har gett resultat när socialdemokraterna inte vågar ta beslutet nu. Samtidigt är det bara en tillfällig seger. I den nya utredningens direktiv ingår att fler verksamheter inom tekniska förvaltningen ska kunna privatiseras, till exempel fastighetsförvaltning, fastighetsskötsel, underhåll av gator och parker samt snöröjning och transporter, säger Jonas Brännberg, som sitter på en insynsplats i kommunstyrelsen för Rättvisepartiet Socialisterna.

Kampen fortsätter

– Det här visar att det var rätt att organisera en offentlig kampanj med demonstrationer och uppmärksamhet i media, trots att Kommunal försökt bromsa dessa protester. Nu måste vi jobba vidare. Vi behöver göra allt vi kan för att det ska bli en gemensam kamp för alla som hotas av privatiseringarna, säger Helena Söderström, lokalvårdare och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
På torsdag samlas lokalvårdarna på nytt för ett stormöte. Då diskuteras det om hur kampen kan gå vidare fram till januari.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!