Luleå: Manifestation för folkomröstning och demokrati

2016-11-23 13:43:22

foto: Kalle Blomkvist
Hundra luleåbor demonstrerade för folkomröstning om skolan.

Eftersom Moderaterna i Luleå bestämt sig för att stödja Socialdemokraterna och Landsbygdspartiet i att strunta i folkviljan och säga nej till en folkomröstning om Framtidens skola, genomfördes den 19 november en manifestation på Storgatan för att kräva att kommunledningen lyssnar till folket. 

Nära 100 personer hade samlats för att kräva att kommunledningen lyssnar på folkets röst. Talade gjorde flera föräldrar som varit aktiva i kampen för skolorna.

Thomas Söderlund visualiserade de ansvariga för Framtidens skolas rävspel med kostnader för de befintliga skolorna med duplobitar. 34 miljoner kronor per år är skillnaden mellan de nuvarande lokalkostnaderna för skolorna i kommunen och Framtidens skola. 

Sedan visade han hur man efter hittepåkostnader för de befintliga skolorna minskat gapet med bara  2 miljoner.

– Att jämföra Sverige med ett diktatorstyrt land som mitt hemland, Iran, känns verkligen orättvist, Men jag vågar lätt jämföra kommunens agerande med folkomröstningen med Iran. (…) Det påminner om valet 2009, när folket röstade på en presidentkandidat, men en annan kom ut ur valurnorna,  sa Maral Hadi. 

Från Rättvisepartiet Socialisterna talade Jonas Brännberg om att S uppgörelse med M är ett drag för kunna att behålla makten i kommunen med deras stöd efter valet 2018. En rad impopulära beslut som kommer öka klyftorna i samhället kommer helt klart att försvaga S. 

– Socialdemokraternas agerande i frågan är ett typexempel på varför gapet mellan de politiska partierna och väljarna ökar och varför politikerföraktet är så stort. 

Detta innebär inte slutet på den här frågan, även om politikerna hoppas på det. Vår kamp har redan räddat flera skolor och vi ska fortsätta kämpa. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!