Luleå: Personalen får betala för heltid

2010-03-03 15:45:03
I Luleå införs nu heltider inom äldre- och handikappomsorg på bred front. ”Heltid ska vara en rättighet – och deltid en möjlighet” säger kommunledningen. Men eftersom förändringen inte får kosta en krona extra slår nu förändringar tillbaka mot personalen, som får betala med kraftigt försämrade arbetsvillkor, framförallt fler delade turer.

– Det är åt helvete, säger Ann-Kristin Rova, som jobbar vid ett äldreboende i Luleå.

– Förr hade vi i snitt en delad tur på sex veckors schema. Med det nya systemet blir det massor, kanske 6-8 stycken, berättar Ann-Kristin Rova.
Tanken är att skapa heltider genom att personalen täcker upp för varandra vid planerad ledighet, sjukskrivningar, kurser etc, istället för att ta in vikarier. Om det ändå blir ”personal över” vid en arbetsplats kan de då tvingas jobba extra vid en annan arbetsenhet.
– Så fort någon är sjuk eller ledig innebär det delade turer, att en förmiddagstur måste kombineras med en eftermiddagstur, säger Ann-Kristin Rova.

– Det här systemet innebär dessutom att vi inte får tag i några vikarier när vi verkligen behöver, t ex vid vak. Vikarierna börjar leta efter annat när det blir så lite vick.
– Dessutom innebär regeringens lagar om max deltidsarbetslöshet i 75 dagar att vikarierna inte kan ta korta vick utan att förlora sin a-kassa, berättar Rita Kinnunen.
Rita visar oss veckoschemat som denna vecka har 13 delade turer av 72 arbetspass. Personalen jobbar varannan helg och på helgen jobbar minst tre av åtta delad tur.
– Vi går bakåt i tiden. Förr försökte man få bort delade turer, nu blir det bara mer och mer. Vi ska tydligen kunna utnyttjas hur som helst. Nu måste vi visa att det här går inte längre. Vi är för lite personal, avslutar Rita Kinnunen och Ann-Kristin Rova.

Jonas Brännberg
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!