Luleå: Skola flyttar in i byggarbetsplats

2018-01-17 12:46:54
Onsdag den 10 januari var det dags att inviga arbetsplatsen, eller den nya skolan, i södra Sunderbyn utanför Luleå. Detta är en del av stordriftsprojektet ”Framtidens skola”. 

Invigningen var en festlig anordning med elever, lärare, rektorer och ordförande i Barn- och utbildningsförvaltningen Carina Sammeli (S) som samlades på skolgården och skickade iväg brinnande rislyktor.
Men, redan dagen före hörde många föräldrar av sig och uttryckte sin oro över att bygget inte verkade klart. Invändigt, alltså inne i själva skolan, ligger det bart betonggolv och i korridorerna även omonterade hyllor och skåp. Projektledaren Mathias Blom, Stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå, säger att slutbesiktningen är gjord av byggnadsinspektören som tyckte att det var okej. Frågan är om kommunalrådet Niklas Nordström skulle tycka att det var ”okej” att arbeta mitt i en byggarbetsplats?
Betonggolvet kommer att behöva minst ett sommarlov till för att den nya sorten, en mer miljövänligt betong, ska torka och att man kan lägga in det planerade golvet. Fram tills dess har man gjort en tillfällig golvlösning.

Rättvisepartiet Socialisterna ifrågasätter varför man stänger en fungerande skola, Kläppenskolan, med fungerande golv och allting, och istället flyttar till en ännu inte färdigbyggd skola.
”Framtidens skola” innebär att Kläppenskolan läggs ned och att alla elever flyttas över till Hem­ängsskolan som byter namn till Sunderbyskolan. Kommunen påstår att projektet är ett sätt att lösa lärarbristen, men istället handlar det om att skära ned genom att fler elever samsas på mindre yta och hårdare utnyttjande av personal.
En stor proteströrelse hävdade att tidsplanen var orealistisk, vilket nu visade sig vara sant.
S-ledningen struntar dock i detta och pressar igenom förändring ändå. Elever och personal får betala priset. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!