Lund: 2000 demonsterade mot Sverigedemokraterna

2010-09-25 08:07:14
Talkörerna från det 2000 personer starka demonstrationståget ökade längs Lunds gator. Sverigedemokraternas valframgångar och inträde till riksdagen har utlöst en antirasistisk kampvåg som sveper över landet.

Efter att många tusen antirasister spontant samlat till demonstrationer runtom i hela landet, mobiliserade en handfull studenter till en massiv demonstration på torsdagen i Lund. En av initiativtagarna och medlem i RS i Malmö/Lund, Sten Axelsson Fisk, berättar att man nästan uteslutande kallat till demonstrationen via Facebook. Det är uppenbart att det finns ett starkt motstånd och kampvilja emot rasism i Lund, då uppslutningen trots en begränsad informationsspridning var imponerande.

Manifestationen var politiskt obunden och ett flertal organisationer och partier över hela det politiska spektret erbjöds att tala. Föga förvånande avböjde både Folkpartiets ungdomsförbund och Moderaterna från att delta. Den enda högerorganisation som tog sig mödan att skicka en talare var Centerpartiets ungdomsförbund som ofattbart nog talade om vikten av ”allas lika värde” och att ”Sverige är ett land för alla”. Ord som ekar tomt när Centerpartiet i själva verket motsätter sig papperslösa rätt till sjukvård, en humanare flyktingpolitik och vill sänka arbetarnas och ungdomarnas värde lägre ungdomslöner och urholkade fackliga rättigheter. Även Ung Vänster och SSU talade, men kunde inte peka på den politiska orsaken till sd:s valframgångar och vägen framåt för antirasismen.

– När lågkonjunkturen kom vältrades problemet över på de resurssvaga i samhället. Arbetare avskedades, i förorter stängdes ungdomsgårdar ner och även vården drabbades av stora nedskärningar. Klyftan mellan rika och fattiga har ständigt ökat. En stor del av de svenska invandrarna tillhör den fattigaste delen av befolkningen och likaså gör en stor del av SD:s väljare. Skulle Reinfeldt eller Sahlin peka på detta skulle de riskera att vända det agg som nu riskerar att uttryckas mellan olika etniciteter bland Sveriges fattiga, mot sig själva, betonade Rättvisepartiet Socialisternas talare Sten Axelsson Fisk.

Det krävs nu den antirasistiska rörelsen beväpnas med ett politiskt kampprogram för att slå tillbaka både rasismen och den högerpolitik som skapar det missnöje som göder Sverigedemokraterna och andra rasistiska organisationer. Under demonstrationen lades grunden för ett nytt antirasistiskt nätverk där alla lundabor som vill vara med och kämpa kan delta. 120 mailadresser samlades in för framtida mobiliseringar till möten och demonstrationer.

Ammar Khorshe

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!