Lyckad mötesturné i Finland

2011-10-26 18:07:17
Den 16 oktober inledde finska CWI-anhängare i Sosialistinen Vaihtoehto, tillsammans med kamrater från Rättvisepartiet Socialisterna (RS), en turné runt om i Finland för att träffa kontakter, aktivister, och andra vänsterorganisationer.

Syftet var att diskutera den våg av protester som sveper över den krisdrabbade europeiska kontinenten och resten av världen, den fördjupade krisen för kapitalismen, och socialistiska svar.
Det första mötet i Kemi den 16 oktober arrangerades tillsammans med Finlands Kommunistiska Parti. Jonas Brännberg från CWI i Sverige talade och förklarade hur orsakerna bakom den nuvarande krisen för kapitalismen redan beskrivits av Karl Marx för över 150 år sedan, och påpekade att Marx lösning håller än i dag.
Nästa möte ägde rum dagen efter i industristaden Tammerfors, en stad med stolta socialistiska traditioner som går tillbaka till den finska revolutionen 1918, då staden var det huvudsakliga fästet för rödgardisterna. Bland annat deltog medlemmar i det radikala Gröna partiet.

Slutligen nådde turnén Uleåborg, den viktigaste staden i norra Finland. Mötet, liksom tidigare, präglades av en bitter känsla av besvikelse över att det viktigaste partiet till vänster, Vänsterförbundet, valt att gå med i regeringen under ledning av Jyrki Katainen, Samlingspartiet (Moderaternas motsvarighet).
Där diskuterades också om en lokal kampanj som snart kommer att lanseras kring frågan om kollektivtrafiken. Bortsett från viktig planering och diskussioner, spreds politiskt material från CWI framgångsrikt både vid mötena och utåtriktat. Nästa möte är planerat till Helsingfors den 3 november, med aktivister från Finland och Sverige.

Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!