Lyckad studiehelg i Stockholm

2015-10-21 14:44:55

foto: Mattias Bernhardsson

José Lobena Nsimba.

Strax över 20 personer deltog på studiehelgen i Stockholm som Rättvisepartiet Socialisterna arrangerade.

Tre ämnen behandlades under helgen: Kommunistiska manifestet, kampen för att rädda klimatet och imperialismens roll i att folk tvingas till att fly sina hem.

Jag frågade två av deltagarna, Farkhondeh Ashena och José Lobena Nsimba, vad de tyckte om helgen: Vad de hade lärt sig, om de ville ha fler studiehelger och vad dessa skulle behandla för ämnen.

Båda, liksom undertecknad, missade diskussionen om Kommunistiska manifestet på grund av arbete, vilket var synd då det är ett aktuellare ämne än någonsin. 

– Vi hade en bra inledning och diskussion om klimatfrågorna och om dess katastrofer och jag lärde mig mycket om orsakerna och vad vi skall göra för att förebygga att dessa förvärras i framtiden, säger José.

– Jag tycker att Mellanösternfrågan  om imperialismens roll och kriget är den viktigaste frågan just nu. Framförallt vad vi skall göra för arbetare i dessa länder. Om vad kan vi göra i Sverige och hur kan vi sprida de socialistiska idéerna till Mellanöstern och stödja dem som verkar där under svåra förhållanden, sade Farkhondeh.

Båda svarade unisont att en konkret åtgärd som kan vidtagas i Sverige är att stoppa vapenexporten, samt att det behöver anordnas fler studiehelger med ytterligare fördjupning i olika frågor. Särskilt situationen i Afrika nämndes som ett viktigt tema att studera. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!