Lyckat stormöte mot marknadshyror!

Stormötet mot marknadshyror blev en utmärkt uppstart på den landsomfattande kampanjen!

av Vilgot Karlsson

Tisdagen den 19 januari arrangerade Nätverket Rädda Hyresrätterna, 18 aprilkommittén och Norra Järva Stadsdelsråd ett digitalt stormöte för att stoppa införandet av marknadshyror och regeringens attacker mot hyresrätten. Det var ett uppstartsmöte för att kicka igång kampanjen Nej till marknadshyra och planera inför den landsomfattande protestdagen den 18 april.

Över 140 personer från 21 olika kommuner deltog på mötet, som samlade människor från hela landet, norr till söder och öst till väst, i blandade åldrar och med olika erfarenheter. Stormötet samlade en bred blandning av aktivister och angelägna hyresgäster från olika föreningar, partier och organisationer. Förutom diskussioner kring själva hotet om marknadshyra röstades också en kampanjplan och gemensam plattform enhälligt igenom. 
Ilhan Kellecioglu från Ort till Ort inledde med att berätta om kampen mot den privata hyresvärden Hembla som har blivit ökända för sina renovräkningar och användandet av kryphål för att undvika kollektiva förhandlingar och höja hyran med upp till 45 procent. Han betonade vikten av gemensam kamp mot slumvärdar som utnyttjar systemet i en långsiktig plan att ackumulera enorma vinster.

Dominika Polanska, forskare i sociologi vid institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet, berättade om Sveriges historiska hyresgästorganisering som dagens rörelse kan dra lärdomar av. Hon talade om strejker och blockader i början av 1900-talet, rörelsen för hyresreglering i efterkrigstiden, Hyresgästföreningens storhetstid 1970-90 och om systemskiftet i början på 2000-talet som lade grunden för införandet av marknadshyror idag. Hon pekade på hur profitjakten kommer att leda till ökad segregation.
Catherine Holt från 18 aprilkommittén i Göteborg talade om behovet av kollektiv kamp från alla hyresgäster för att stoppa den politiska utvecklingen, och tog upp skräckexempel från bostadssituationen i New York. Hon fortsatte med uppmaningen att sluta med defensiv politik, och istället enas i en bred gräsrotsrörelse med kampen mot höjda hyror som gemensam nämnare. 
Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd, berättade om kampen mot gentrifiering i Järvaområdet, om hur fritids- och föreningslokaler har försvunnit som ett resultat av nyliberal politik, den kollektiva segerkampanjen för rätten till underhåll, och om hur bostadsägande subventioneras medan hyresgäster bortprioriteras.

vi börjar inte från noll, utan vi har känt till hotet om marknadshyror i två år och har organiserat oss i lokala grupper sedan starten.

Elin Gauffin från Nätverket Rädda Hyresrätterna tydliggjorde att kampanjen är inriktad på verklig kamp för att stoppa marknadshyrorna och inte bara en symbolisk protest. Hon betonade att det är just masskamp som behövs, att bristen på kamp i början på 2000-talet är det som har lett till dagens politik, och att kompromisser inte kommer att lösa något. Hon gick också igenom kampanjplanen tillsammans med Sandra Mandell (Norra Järva Stadsdelsråd). 
Sedan hölls ett antal gruppdiskussioner uppdelade geografiskt, där konkreta planer, idéer, frågor och förslag togs upp. 
Kristofer Lundberg, 18 aprilkommittén i Göteborg, avslutade mötet med att tala om hotet från kontrarevolutionen i bostadssektorn, med utförsäljningar, renovräkningar, och marknadshyror. Han fortsatte med att säga att ”vi börjar inte från noll, utan vi har känt till hotet om marknadshyror i två år och har organiserat oss i lokala grupper sedan starten.”

Sammanfattningsvis var det ett lyckat första möte, med många intressanta och inspirerande tal, konkreta förslag till aktioner, kombinerat med en bra geografisk spridning och optimistisk kampkänsla! Nu fortsätter arbetet med att sprida kampanjen till fler och förbereda inför kommande möten, med målet att anordna en nationell kampdag med protester på 100 platser runtom i landet.
Det går fortfarande att mejla in till nejtillmarknadshyra@gmail.com för att ansluta sig till initiativet och få information, vilket 170 personer hittills redan har gjort. 

Nedan följer intervjuer från några av mötesdeltagarna:

Elin Gauffin från arbetsgruppen för Nej till Marknadshyra och Nätverket Rädda Hyresrätterna i Stockholm:
– Det var kul att det blev ett så stort möte med bra uppslutning! Det märks att det finns ett stort sug kring den här frågan, som påverkar så många människor, och där det inte finns några andra stora initiativ. Jag tror att regeringen kommer att bli tvungen att backa. Det var ett stort misstag att satsa på marknadshyror. Folk över hela landet vill nu vara med och aktivt stoppa marknadshyrorna, och det finns en vilja att vara med och sprida det här. Vi kommer nu att sätta igång lokala kampanjer för att planera inför 18 april, samlas kring den här frågan och sprida den vidare. Nytt material håller på att produceras och kommer snart att skickas ut till hela landet!

Roger Jönsson, 78 år från Linköping:
– Det var ett intressant möte med bra talare och många deltagare. Jag tycker att det var viktigt att bestämma just vilka aspekter av hyresrättskampen vi ska fokusera på. Just nu pågår det två olika utredningar om hyressättning, och det är viktigt att den informationen tydligt kommer ut till folk. Konsekvenserna kommer både bli högre hyra samt att hyresgäster och Hyresgästföreningens förhandlingsrätt i princip försvinner. Det är allvarligt! Vi hade en bra diskussion, med konkreta förslag, och en samordning av alla aktivister. Ska vi få något måste vi organisera oss som en politisk kraft! För bostad är en social rättighet, och det måste lyftas fram. Mötet var ett bra avstamp för kampen!

Ingrid, Stockholm:
– Det var ett proffsigt upplagt möte med informativa och intressanta tal. Bra och seriösa diskussioner. Jag fick tips från en i min lokala hyresgästförening om det här initiativet och är engagerad i frågan. Jag är den enda kvarvarande hyresgästen i en bostadsrättsförening och har bott i huset sedan 1984. Det är en utsatt och desperat tillvaro, och jag kan inte föreställa mig hur det skulle se ut om min hyra höjs. Hyresgästföreningen har hjälpt mig med förhandlingar och problem med kyla och buller i lägenheten. Vi hyresgäster behöver försvaras. Jag är livrädd för att behöva flytta för det finns nästan inga hyresrätter kvar! Det är fruktansvärt! 

Agnes Lansrot, 31 år, södra Stockholm:

Agnes Lansrot.

– Jag har bland annat varit aktiv inom Nätverket Rädda hyresrätterna. Jag deltog i mötet eftersom jag tycker rådande bostadspolitik och januariavtalet är katastrofalt och vill organisera mig för att förändra det. Det är viktigt att vi blir många som går samman så att vi faktiskt har möjlighet att förändra. Jag tyckte mötet kändes förvånansvärt smidigt med tanke på det stora deltagarantalet. Det var peppigt att vi var så många och att folk verkade pigga på att dra igång och göra saker. Det var också kul att se den stora kompetensen inom bostadsfrågor som fanns bland deltagarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!