Nej till diskriminerande språktest

Partiernas SD-anpassning innebär att rasistiska språktest föreslås utan egentlig kritik (Foto: Regeringskansliet).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Ända sedan början av 2000-talet har de borgerliga partierna krävt att ett godkänt språktest i svenska ska krävas för att kunna bli svensk medborgare. Kravet ansågs länge vara kontroversiellt och drevs framför allt som ett sätt att begränsa invandringen ytterligare. Men nu läggs just ett sådant förslag fram.

Allt eftersom migrations- och invandringspolitiken har stramats åt mer och mer har också kraven på godkänt språktest och ”grundläggande kunskaper” i samhällskunskap för att kunna få medborgarskap ökat. 
Idag skickar regeringen tillbaka ensamkommande barn och ungdomar till Afghanistan och har EU:s strängaste migrationslagar. Den socialdemokratiska regeringen vill tillsammans med resten av EU fortsätta att ytterligare stänga EU för flyktingar. 
Det är i detta perspektiv man ska se den regeringsbeställda utredningens nu färdigställda förslag, ett resultat av januariavtalet mellan regeringen, C och L. 
Förslagen i utredningen innebär i korthet att kraven för att bli svensk medborgare skärps ytterligare. Vad gäller kunskaper i svenska kommer endast de som redan har kunskaper motsvarande årskurs 9, gymnasiet eller komvux att slippa göra provet. Samma gäller de som har kunskaper motsvarande högsta nivån på SFI. Vad som menas med grundläggande kunskaper i samhällskunskap är oklart. 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser att utredningens förslag är bra och kommer att leda till att integrationen ökar. I en intervju till Aftonbladet säger han: 
– Det måste göras reformer som uppmuntrar till och ökar möjligheten att komma in i det svenska samhället. 
Han kommenterar också utredningens förslag att språktestet ska kosta 2 000 kronor per person och samhällskunskapstestet 500 kronor per person med att ”Det ligger i sakens natur att om man sätter upp ett sådant krav kommer färre att söka, för de kanske inte tror att de klarar proven. Och det kommer också finnas en del som misslyckas”. 
Tydliga besked från Morgan Johansson; regeringen vill försvåra ytterligare för flyktingar som vill bli svenska medborgare. Då blir det också lättare att utvisa personer som saknar medborgarskap eller som har misslyckats i testerna.
Med förslaget att den enskilde själv ska bekosta sina tester slår man ytterligare mot flyktingarna. Hur många flyktingfamiljer med barn har råd att betala tusentals kronor för språktester? 

Det finns redan kritik mot utredningens förslag. Språkforskare har länge kritiserat krav på språktester som de menar riskerar leda till diskriminering av särskilt sårbara grupper.
Exempelvis har språkforskaren Fanny Forsberg Lundell i sin rapport Krävande krav: Vad ska språkkrav vara bra för? visat på att det inte finns några belägg för något samband mellan språk- och samhällskunskapstest (medborgarskaps­integration) och social integration.
En annan studie visar att det inte föreligger några nämnvärda skillnader i arbetsmarknadsintegration av migranter som beviljats medborgarskap i länder som kräver godkänt språktest jämfört med länder som inte har detta krav.

Utredningsförslaget som nu finns som regeringen och januaripartierna ligger bakom kommer om det genomförs att ytterligare öka attackerna på flyktingar och invandrare samt öka segregationen. 
Utredningen ska inte hamna på riksdagens bord, den ska hamna i papperskorgen!

Grunden för en bra integration är inte språktest, det är: 
• En bra skola för alla i offentlig regi.
• Arbete åt alla – sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.
• Bra och billiga bostäder åt alla. 
• Kamp mot privatiseringar och nedskärningar av vård, skola och omsorg.
• Kamp mot rasism och förtryck i hederns namn.
• Försvar av asylrätten och kamp för att riva ner EU:s flyktingmurar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!