(M) är som ”Bagdad-Bob”

2017-03-09 17:01:50
Det är svårt att tänka sig något mer verklighetsfrämmande än påståendet ”vi har ingen vårdkris”. Men det är precis vad Stockholms läns nya finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) sa i Dagens Nyheter i förra veckan. Det är som om ”Bagdad-Bob” går igen. Samma tidning som tidigare i år rapporterat att antalet vårdplatser i Stockholm är det lägsta på fyra år. Under året 2016 vårdades dagligen i snitt 85 patienter på en vårdplats som inte uppfyllde kraven för patientsäkerheten.

–  Jag har aldrig varit med om att vi har så många stängda vårdplatser. Tidigare år var det normalt att man under sommaren stängde 400-450 stycken. Nu var det över 600 vid senaste mätning, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter den 24 januari.
Men verkligheten är inget för högerstyret i Stockholms län. “Vi ska skära i byråkratin och satsa mindre på konsulter”, lovar Irene Svenonius. Hört det förut?
Den nyliberala marknadsfundamentalismen innebär med nödvändighet ökad byråkrati. I Stockholms län finns numera så kallade vårdval på hela 35 områden. Merkostnaden för Stockholms läns alla vårdval år 2016 var 1,3 miljarder kronor, enligt det moderata husorganet Svenska Dagbladet.
Konsultnotan ska vi inte tala om. Sedan år 2012 har landstingets totala konsultkostnad ökat från 1,8 miljarder kronor till omkring 2,2 miljarder kronor år 2016, en ökning med 22 procent. Budgeten för 2017 visar också på en fortsatt ökning till 2,5 miljarder kronor.

Det moderata skrytbygget Nya Karolinska är ett recept för fördjupad vårdkris. Sjukhusbygget är kanske världens dyraste. Men antalet vårdplatser är färre än på gamla Karolinska i Solna och eftersom allt har blivit så dyrt så dröjer det med den utlovade utbyggnaden av vården i övrigt, trots att Stockholms befolkning växer rekordsnabbt.
När Moderaterna säger satsa menar man privatisera mera. Det gör tydligen också länets socialdemokrater, som har outsourcat jobbet som programskrivare till en enmansutredare. Han som fått S-uppdraget heter Göran Stiernstedt och han föreslår bland annat i sin utredning – konsultrapport är nog ett bättre namn – att all sjukvård i Södertälje och på Kungsholmen kan drivas av en privat entreprenör samt att ännu ett akutsjukhus ska privatiseras. Bara moderater som förnekar vårdkrisen kan tycka att det låter som en bra idé. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!