M och högerextrema i gemensam hets mot flyktingbarn i Haninge

2016-02-10 10:25:03
Den 4 februari kom över 500 personer till ett informationsmöte som Haninge kommun hade kallat till på Vendelsömalmsskolan om att kommunstyrelsen hade beslutat att ansöka om bygglov för ett tillfälligt boende för ensamkommande flyktingbarn. Uppemot 250 fick inte plats och mötet fick tas i två omgångar. Ett antal talare från golvet gjorde hätska utfall mot flyktingar samt hotade att ”riva ned” boendet samt att ”söka upp” ansvariga. De moderata politikerna på plats tog tillfället i akt att rida på samma våg och deltog i hetsen.

”Kvällens möte visar att det inte bara är vi moderater som anser beslutet om ett flyktingboende i direkt anslutning till Vendelsömalmsskolan är ett dåligt beslut”, skrev den moderata kommunpolitikern Sara Sixten-Karlberg efter mötet på Vendelsömalmsskolan på sin facebooksida. Vilka inlägg på mötet kan hon mena instämmer med Moderaternas uppfattning? Han som sade att han skulle ”riva ned på kvällen vad ni bygger upp på dagen”? Eller att flyktingbarnen ”säljer knark och begår brott”? 

En av talarna som applåderades på mötet och som på högerextrema sidor enbart presenteras som ”förälder” hävdade att ”100 procent av alla gruppvåldtäkter begås av ensamkommande flyktingbarn” – en makaber lögn utan faktastöd.Han avslutar talet med mordhot: ”händer det mina barn någonting, så kommer jag att avliva den personen och sedan kommer jag söka upp den politiker som är ansvarig”.

Ingen av de moderata politikerna tog på mötet avstånd från hoten om att mörda ansvariga politiker eller att bränna/riva ner boendet. Ingen av de moderata politikerna bemötte de lögnaktiga fakta som hade hämtats från högerextrema medier. Istället valde den ledande moderata politikern Michael Fridebäck att legitimera de högerextrema utfallen:

– Jag frågade dig [kommunalrådet] om du gjort en konsekvensanalys. Där här är er konsekvens­analys, sade Michael Fridebäck och svepte handen över mötessalen – en tydlig identifiering med den stämning som rådde på mötet.

Moderaterna inledde hetsen och skrämselpropagandan kring ensamkommande flyktingbarn redan i höstas då de delade ut flygblad som antydde att det blir otryggt med flyktingar.
Det finns redan ett boende för ensamkommande flyktingbarn i anslutning till en annan skola i Haninge sedan flera månader tillbaka – helt utan incidenter. Det nämndes aldrig på mötet. Istället spädde Moderaterna på den rädsla som högermedia odlar genom att generalisera enskilda händelser i andra håll i landet samt i Europa.

Det råder ingen tvekan om att de mest högljudda rösterna på mötet i Vendelsömalm var regisserade av människor med en politisk agenda snarare än oro som förälder. Därför ville de inte presentera sig med namn under mötet. Den ”förälder” som av Moderaterna helt oemotsagd rabblade ”fakta” från ett papper och framförde mordhot mot ansvariga politiker har en betydligt mer avslöjande story och uppenbar agenda än vad som framkom under mötet. Han heter i själva verket Patrik Fürstenhoff, en dömd fängelsekund som dessutom rör sig i våldsamt högerextrema kretsar.

Patrik Fürstenhoff är mest känd som ”Ghostrider”, en av landets värsta trafikbrottslingar som har utsatt trafikanter för livsfara i hastigheter på över 300 km/h. Han jagades av polisen i flera år och har även deltagit i att utsätta otaliga poliser för planerade katt-och-råttalekar i vansinnefärder på motorcykel.

Patrik Fürstenhoff är aktiv i den grupp som under förevändningen av att ”hjälpa svenska hemlösa” vid Björns trädgård i Medborgarplatsen i Stockholm har attackerat flyktingar och romer. Under hela januari har denna grupp haft fascistgruppen Nordisk ungdom som vakter. Gruppen har på senare tid även fått förstärkning av personer som försöker bilda ett patrullerande medborgargarde, ”Soldiers of Odin”, efter en fascistisk grupp med samma namn i Finland som har spridit skräck i ett flertal städer.

Vittnen har pekat ut Patrik Fürstenhoff som en av de som delat flygblad inför mötet i Vendelsömalm för att mobilisera långt fler än de som var berörda av informationsmötet (som ju fick brev om mötet). 

Han intervjuas som en ”arg förälder” av Roger Sahlström i den högerextrema nättidningen Avpixlat. De har båda träffats tidigare under de hets-aktiviteter mot romer och flyktingar som ägt rum i centrala Stockholm. Både Roger Sahlström och Jan Sjunnesson från Avpixlat befann sig dessutom på mötet i Vendelsömalm – ett möte som var avsett för vårdnadshavare till barn på skolan i Vendelsö samt de sju närmsta fastigheterna – trots att de båda bor i Bromma (!). Dessa personer är såväl dömda för flera brott samt har deltagit i flera våldsdåd mot flyktingar och andra.

Detta är de kretsar som regisserade fram hetsen på mötet i Vendelsömalm. En hets som Moderaterna både deltog i och legitimerade.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kommer att fortsätta kämpa för att mobilisera de goda krafterna – majoriteten som idag inte är lika hög­ljudda som de högerextrema – för att bemöta den av Avpixlat och Moderaterna frampiskade rasismen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!