M och SD – hand i hand mot fattiga

2015-10-21 14:56:04

foto: Peter Knutson
Moderaterna går mer och mer mot samma bruna politik som SD.

Moderaternas riksting beslutade i helgen att följa SD i spåren och kräva förbud mot ”organiserat tiggeri” samt att ge kommuner möjlighet att förbjuda tiggeri i lokal ordningsstadga. 

    Syftet är uppenbart att vända fokus och missnöje från samhällets verkliga problem, samtidigt som de ska bedriva krig mot fattiga istället för mot fattigdom.

Som vanligt följs beslutet om plattityder som att ”ingen ska behöva tigga” och ”vi ska hjälpa till genom EU och sätta press på Rumänien och Bulgarien att ta hand om sina medborgare”.

– Blir EU-migranters situation bättre för att de förbjuds att be om pengar till mat till sig själv och sina barn? 

Den retoriska frågan ställde Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, i en debatt i frågan mot Moderaternas partstyrelseledamot Linda Frohm, och fortsatte:

– Det Moderaterna nu gör tillsammans med Sverigedemokraterna är att misstänkliggöra EU-migranter, bland annat genom att säga att tiggeri är organiserat och att någon annan tar pengarna. Det finns inget som tyder på att det är så.

Faktum är också att Moderaterna är direkt ansvariga för misären i Östeuropa. 

Sedan år 2010 har Rumäniens välfärd och sociala skyddsnät varit under konstant attack. EU och IMF (Internationella valutafonden), med fullt stöd av statsminister Fredrik Reinfeldt, krävde år 2010 sänkta löner och pensioner, avskedandet av hundratusentals offentliganställda och sänkt arbetslöshetsunderstöd som ”motprestation” för ett lån på 20 miljarder euro. 

Sedan dess har attackerna fortsatt, ivrigt påhejade av Alliansregeringen och nu av Löfvéns regering. När människor sedan flyr den misär som har följt i spåren av högerpolitiken (15 procent av rumäner lever under fattigdomsstrecket och 5 procent är undernärda) och desperat söker sätt att ge sina barn mat på bordet, säger Moderaterna ”förbjud och försvinn”.

Tiggeriförbudet skickar också ut rasistiska signaler om att det är viktigare att kunna gå och handla utan att se det ”elände” som faktiskt existerar än EU-migranters kamp för att överleva.

– Moderaterna är oroliga över att missnöjet med samhällsutvecklingen drar åt vänster, i en solidarisk riktning.  De vill med ”tiggeriutspelet” stämma i bäcken och rikta fokus bort från de verkliga problem i samhället som allt fler upptäcker. Som att Sverige är rikare än någonsin samtidigt som drakoniska nedskärningar görs i vården, kommenterar Jonas Brännberg, och fortsätter:

– Eller att varannan skattekrona som ska gå till flyktingboende istället går ned i Bert Karlssons eller någon annan flyktingprofitörs ficka. 

– Svaret på Moderaternas hets mot fattiga måste vara en förenad rörelse för upprustad välfärd, mot rasism och för en solidarisk fördelning som tar kamp mot storföretagens rofferi och deras politiska företrädare i Moderaterna, SD och alla högerpartier, avslutar Jonas Brännberg. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!