M-ras och krigsprofitörer

2017-03-22 22:07:41
Moderatkrisen blir allt djupare och mycket snart kan Anna Kinberg Batra få titulera sig före detta M-ledare.

I Sifo:s senaste mätning får Moderaterna knappa 18 procent och är nästan omsprungna av Centerpartiet. “Moderaterna får de sämsta siffrorna sedan 2003 då M-partiledaren Bo Lundgren tvingades avgå. M förlorar till C, men även till SD, L och soffan”, kommenterar Svenska Dagbladet den 17 mars.
Sedan Anna Kinbergs utspel om att hon, med hjälp av Sverigedemokraterna, ville fälla regeringen har Moderaterna rasat som en sten i alla opinionsundersökningar.
Tidigare M-väljare har antingen gått till Centern, som upplevs som ett högerparti med ett lite mänskligare ansikte än M, eller föredragit originalet SD istället för M-kopian. Bakom Centerns frammarsch finns också en massiv uppbackning från stora borgerliga pressdrakar som ansett att M-utspelet äventyrar högeralliansen och som hoppas på ett framtida regeringssamarbete över blockgränserna. Att Moderaterna går bakåt betyder dock inte slutet för det nya M-SD-blocket och ingen ska låta sig luras av M-ledningens uttalanden om att vi ”vill prata med SD – inte samarbeta”. Så sa de norska Høyre (Moderaterna) också, fram till dess att man år 2013 bildade regering med det rasistiska och högerpopulistiska Fremskrittspartiet.
I flera kommuner har M och även andra Allianspartier redan börjat regera med hjälp av SD. ”I Hässleholm tog Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna makten med Sverigedemokraternas hjälp. Som tack fick SD med röststöd av M, L och KD posterna som vice ordförande i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Ett nytt, oönskat steg i normaliseringen av SD”, skrev Sydsvenskan i en ledare i förra veckan. Så mycket för högerns prat om att ”vi samarbetar inte med SD”.

Det våras, åtminstone för vapenhandlare och krigsprofitörer. Vapenindustrin tillhör vinnarna när världen blir mer osäker. De kommande åren ser helt enkelt ut att bli extra goda för världens vapenhandlare, skrev tidningen Fokus den 16 mars. Den svenska vapenexporten ökade med 45 procent mellan åren 2015 och 2016. Sverige var förra året den elfte största vapenexportören i världen. Det är värt att påminna om att Miljöpartiet gick till val på att stoppa vapenexporten. Men så fort MP fick några ministerposter blev de VP – Vapenpartiet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!