Malå: Nedskärningar på bekostnad av äldre

2017-09-27 21:01:51




Ett äldreboende stängs, maten försämras och äldre får inte längre snöröjningsbidrag. Det är bara några av nedskärningsförslagen i Malå kommun.
Det här ger en glimt av det oerhört utsatta läget för många mindre glesbygdskommuner i landet.

20 miljoner är felräkningspengar i en större stad, men i Malå motsvarar det 10 procent av kommunbudgeten. Det är nu i höst som nedskärningskravet har lagts fram, sedan kommunernas samarbetsorganisation SKL har tittat närmare på ekonomin.
Nu är hålet i kommunbudgeten inte ett resultat av några misslyckade skrytprojekt eller allmän slösaktighet. Kommunen har bara försökt upprätthålla en någorlunda bra grundläggande service. Resurser till satsningar utöver det nödvändigaste har det inte funnits resurser till.

Ännu har inga beslut tagits om nedskärningarna, men de förslag som lagts fram är drastiska. Ett av de två äldreboendena i kommunen ska stängas, istället för varm mat två gånger per dag ska hemtjänsten leverera kylda matlådor högst två gånger i veckan och snöröjningsbidraget för pensionärer dras in, enligt förslaget.
Övriga nämnder kommer att presentera lika drastiska förslag under de närmaste veckorna.
Den ekonomiska krisen i Malå visar på ett mycket större problem.
En statlig utredning som kom härom året (Demografins regionala utmaningar) visade att en större andel äldre och en bräcklig arbetsmarknad i mindre kommuner gör att situationen kommer att bli ohållbar.
För att upprätthålla dagens service skulle det krävas skattehöjningar med upp till 18 kronor i de minsta kommunerna fram till 2040. Fler av de mindre kommunerna i glesbygd riskerar att hamna i en liknande kris som Malå under de kommande åren.

Att som politikerna i Malå försöka anpassa sig och genomföra förödande nedskärningsförslag är det absolut sämsta alternativet. Det finns en annan politisk väg. De politiker i Malå som skulle våga ta strid mot de helt orimliga ekonomiska förutsättningarna för glesbygdskommunerna och kräva mer statliga resurser till kommuner och landsting skulle få ett starkt stöd från befolkningen.
En proteströrelse i Malå skulle kunna knytas samman med de protester som redan pågår mot de regionala orättvisorna, som sjukhusockupationen i Sollefteå.
Det finns exempel på nära håll på att det lönar sig att kämpa för jobb och offentlig service i glesbygd. I Dorotea ledde drygt tre års ockupation av sjukstugan till att landstinget backade från de planerade neddragningarna av vårdplatser och Skatteverket tvingades backa från planerna på att stänga nio mindre skattekontor, bland annat i Malås grannkommun Lycksele, efter omfattande protester.
Det är kommunpolitiker som är beredda att välja denna väg som skulle behövas i Malå och många andra kommuner. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!