Man ur huse för Volvojobben i Umeå

2013-10-18 09:56:00
Svara Volvoledningens dråpslag mot jobben i Umeå med omedelbara protester

I onsdags meddelade Volvos ledning att hyttmonteringen ska försvinna från fabriken i Umeå. Ett dråpslag som innebär att 500 på Volvo i Umeå och minst 100 hos underleverantörer förlorar sina jobb.

 
IF Metall på Volvo säger i ett uttalande:
"Volvos ledning har fattat ett inriktningsbeslut om framtidens Volvo. Beslutet innebär ett dråpslag mot industrijobben i Umeå och Norrland. Företagets plan är att flytta hyttmonteringen och därmed upphöra med en verksamhet som pågått lika länge som Umeåfabriken tillverkat lastbilshytter.
Motivet:  En på papperet kalkylerad, men inte verifierad, besparing på ett antal miljoner per år.
Konsekvensen: I ett slag en förlust på 600 hundra industrijobb i Umeå och Norrland, men också uppsägningar och arbetslöshet och en kapitalförstörelse av en modern processutrustning och industrianläggning. Sveriges viktigaste industriföretag har sagt sitt. Spekulativa siffror i en kalkyl betyder mer än människors framtid. Girighet och kortsiktighet brukar detta kallas.”

IF Metall på Volvo manar:
“Alla som anser att monteringsjobben ska vara kvar vid Umeåfabriken och i Norrland att göra vad man kan kring detta. Uppmaningen riktar sig till politiker: lokalt, regionalt och centralt. Vi riktar det till det lokala näringslivet och servicenäringen som drabbas direkt och indirekt. Och vi uppmanar inte minst allmänheten att visa vad man tycker om beslutet. 600 hundra förlorade jobb i Umeå innebär betydligt mer än bara de enskilda tragedierna.”

Förutom jobbslakten i Umeå vill Volvoledningen göra neddragningar vid andra fabriker. Totalt ska 900 jobb bort inom koncernen.
Facken på Volvo måste säga ett enigt nej till koncernledningens planer.

Allt stöd till kampen för jobben i Umeå.

 
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Umeå säger:
• Facken på Volvo måste säga gemensamt nej till bolagets nya sparplan.
• Omedelbar kampanj för att rädda Volvojobben. IF Metall med stöd av Umeås övriga fackföreningar bör redan utlysa en man ur huse-demonstration.
• Förbered för nya aktioner, inkluderat strejker. Kommunledningen måste ge fullt stöd till de anställdas kamp.
• Förstatliga Volvo och hela fordonsindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre.

RS Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!