Margaret Thatcher 1925–2013

2013-04-10 12:15:11
Om de döda inget annat än gott, så lyder ett gammalt talesätt. Men det finns absolut inget gott att säga om Margaret Thatcher som dog i måndags. ”Hon hade ingen själ”, som Elvis Costello sjöng.
Hennes CV kan läsas som ett enda långt förbrytarregister. Hon snodde mjölken från skolbarnen, bedrev krig mot gruvarbetare och grafiker, förvandlade den brittiska ekonomin till en industriell kyrkogård och införde en anti-facklig lagstiftning som inte så lite påminner om den man hittar i diktaturstater.
I pressen blev hon ”Järnladyn” som en följd av hennes korståg mot socialismen.
TINA – There Is No Aternative, det finns inget alternativ – sa Thatcher om sin högerpolitik. Det var Thatchers TINA som fick Carl Bildt och högerregeringen 1991-94 att tala om ”den enda vägens politik”. Men då hade redan Thatcher fått sparken.
Carl Bildt var långt ifrån ensam i Sverige om att hylla ”Järnladyn”. Thatcher hade ”verkligen råg i ryggen och visade var skåpet ska stå. Och en fantastisk debattstil, när man har sett henne i debattstolen så mår man bra hela dagen! Hon har betytt mer för eftervärlden än någon annan brittisk ledare”, sa den nuvarande Centerledaren Annie Lööf i en intervju 2008. Och så finns det de som undrar varför Centern är i kris?
Det var massprotester som tvingade Thatcher att avgå i slutet av 1990. Vid den tidpunkten vägrade omkring 18 miljoner britter att betala Thatchers nya kommunalskatt – poll tax – som alla skulle betala och som var lika stor oavsett inkomst.
Det var en platt skatt som ledde till ett platt fall. Thatcher skröt om att poll tax skulle bli hennes flaggskepp. Det blev hennes Titanic.
Det var Socialist Party (RS systerparti i England och Wales) som då hette Militant som byggde upp den miljonhövdade vägrabetalakampanj som störtade Thatcher. Det är något som vi nu stolt påminner om.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!