Marianne Samuelsson borta – men systemet är kvar

2009-08-13 11:47:04




Regeringen har sparkat Gotlands landshövding Marianne Samuelsson. Inte för vad hon har gjort (gått emot experter­na på Länsstyrelsen och godkänt affärsmannen Max Hanssons strandbyggen och motiverat detta med att han är öns största företagare) ut­an för att hon när detta avslöjades stod på sig och inte ”gjorde en pudel”, d v s sa förlåt offentligt.

Max Hansson har kommit väldigt lin­drigt undan i mediastormen. Hans företag PayEx outsourcar betalnings- processer, d v s är en av kreditekonomins tillskyndare.
– Max Hansson var känd för att skita i regler och naturhänsyn redan för tjugo år sedan, säger Ola Olofsson, f d granne med Hansson.
– Marken som han exploaterat är mycket speciell. Grogarnsberget är en klint, med väldigt fossilrik strand, fornborg från folkvandringstid och en flora och fauna som lockar många besökare. Att han skulle bedriva jordbruk på fastigheten är bullshit. Han har gjort åkermark till tomt och vad är det för tomt? Jo pooler och tennisbanor.
För fiskarna nere vid intilliggande Herrvik gäller så klart andra regler. De får inte bygga ut.

Marianne Samuelsson är en erfaren politiker. Hon har suttit elva år i riksdagen, senast fram till 2002, där hon bland annat drev igenom hårdare regler för strandskyddet. Hon var språkrör för miljöpartiet mellan 1992 och 1999.
Offensiv frågade Magnus Johansson, sammankallande för miljöparti-ets partistyrelse, om partiets kontroll av Marianne Samuelsson.
– Du får fråga henne om hon är medlem, det vet vi inte. Hon har inga politiska uppdrag för partiet. Miljöpartiet har inget ansvar i det som har hänt. Vi anser att det här är högst klandervärt.
Att en av partiets tidigare högsta ledare agerar på detta sätt har självklart skadat partiet och det i två hjärtefrågor. Strandskyddet är en viktig miljöfråga. Partiet startade dessutom en gång på idén om att vara annorlunda än maktens partier, ha en plattare organisationsstruktur med två språkrör istället för en partiledare o s v. Affären Samuelsson är ett klart exempel på att makten korrumperar. En landshövding, t o m titeln klingar gammal makt, bor ofta på en herrgård med middagar och bjudningar som viktiga uppdrag.

Andra landshövdingar som
hamnat i rampljuset är t ex socialdemokraten Sigvard Marjasin, som 1996 klippte och klistrade i representationskvittona, och moderaten Anders Björck, som nyårsafton 2003 hotade polisen och krävde att han skulle bli särbehandlad för att han var landshövding och före detta minister.
Rättvisepartiet Socialisternas krav på att alla privilegier inom stat och partier ska avskaffas är dagsaktuellt, liksom kravet på arbetardemokrati och insyn. Länsstyrelserna styrs av de av regeringen tillsatta landshövdingarna. Hade istället arbetarna och tjän­stemännen på länsstyrelsen och hela Gotland haft makt att påverka besluten hade inte Max Hanssons exploatering kunnat genomföras.

Högerregeringens avskedande av Samuelsson är en populistisk fint, men effekten lär spä på politikerföraktet. Samuelsson sa det alla redan vet: Att det är skillnad på folk och folk. Vi är inte lika inför lagen. Kapitalister kommer undan med lagbrott medan småfolket sätts dit. I detta fall låter regeringen Max Hanssons överträdelser vara.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!