Masskamp kan stoppa nazismen

2008-12-03 16:32:40
Våldet är en av nazismens grunder, med Hitlers väpnade terrorgarden som modell. Tidningen Expo undersökte nyligen vad som hände med de 77 nazister som deltog i en marsch i Nora i Örebro län 1998, då sju nazister dömdes till fängelse. De 77 har under de följande 10 åren dömts för 494 brott, med misshandel som det vanligaste brottet.
En av nazisterna i marschen i No­ra var Robert Vesterlund, som ett år senare avslöjades som nazist på sin arbetsplats. Den som gjorde avslöjandet, syndikalisten Björn Söderberg, mördades av yngre nazister med band till Vesterlund. Samma år avrättades två poliser av nazistiska bankrånare i Malexander.
De starka reaktionerna mot nazist­dåden 1999 ledde till att nazisterna isolerades, slängdes ut ur fackföre­ningar och fick gå under jorden. Spillrorna levde kvar genom vit makt-mu- siken och på internet.

Det senaste årets ökade nazistvåld har flera orsaker. Nazistgrupperna har stärkts av högerpolitiken.
Flyktingar behandlas som kriminella; ministrar talar om behovet av ’disciplin’ i skolan; samhället har blivit otryggare, vilket nu späs på ytterligare av den ekonomiska krisen. Den officiella ”oppositionen” i riksdagen – s, mp och v – ger inget alternativ till högerpolitiken och fackföreningarna håller tyst. Detta har gett utrymme för sverigedemokraterna, vilket i sin tur ökar nazistgruppernas förhoppningar. En massrörelse mot rasism måste agera för att stoppa nazist- och rasist­grupper, samtidigt som den kämpar mot högerpolitiken. Vad som behövs är kamp mot rasism – för jobb, utbildning, vård, bostäder och lön att leva på för alla.
I början av 1990-talet sa nazisterna oftast att de ”bara” var emot invandring. Men de senaste åren har flera grupper öppet agerat för hela nazismens program – med våldsattacker mot Pride, socialister och mot en feministfestival. De propagerar för att ”svenska” kvinnors viktigaste uppgift är att föda 6-7 barn och de har arrangerat middagar med tårtor dekorera­de med hakkors. Antisemitismen har blivit tydligare.

Händelserna i Lund den 30 november i år (se särskild artikel) bekräftar hur isolerade nazisterna är och att många vill delta i protester mot nazism och rasism. ”Fria Nationalister Skåne” (FNS) gjorde sitt första försök att visa sig offentligt, med ett totalt fiasko som resultat. Lite drygt 50 nazister fick nesligt gömma sig bakom ett massivt polisuppbåd. TV, radio och tidningar kallade felaktigt FNS för ”nationalister”, när de i själ­va verket ingår i info14, ett våldsinriktat nazistiskt nätverk.
Om de som samlats i Lund hade agerat kollektivt hade en masskedja av antirasister kunnat blockera nazistmarschen, trots poliserna. Det var vad som hände i Lund 1992. Då blev nazisterna tvingade att ta polisbussen hem, vilket knäckte 30 novembermarscherna i Lund ända fram till i år. För antirasisterna och den stora majoriteten som hatar nazisterna var det en stor seger som gav stärkt självförtroende.

Till och med Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Bjurwald efterlyste i söndags ett motstånd mot nazisterna: ”På 1990-talet samlades varje vinter hundratals, ibland tusentals motdemonstranter (…) för att protestera mot nazisterna vid Karl XII-statyn i Kungsträdgården. Hotet från högerextremismen har inte minskat. Var finns politikerna i kväll?” Hon påstår dock att aktionerna skedde ”tillsammans med representanter för riksdagspartierna”, vilket inte alls stäm- mer. Både DN:s ledarsida och politikerna gjorde vad de kunde för att smutskasta massprotesterna i Kung­san på 1990-talet.
Potentialen för en antirasistisk massrörelse idag är minst lika stor som på 1990-talet, då många stora demonstrationer arrangerades. Många organisationer som då deltog i den antirasistiska rörelsen har dock försvagats. Förvärrad högerpolitik utan verkligt motstånd från fackföreningarna ledde till minskad kamp i hela samhället.
Det har gett autonoma anarkistis­ka grupper en relativt sett större roll, särskilt i media. Men deras aktioner är ingen väg framåt. Blockader måste ha  stöd av lokalbefolkningen och de må­ste förklaras öppet. Hemlighetsmake­ri och enskilda aktioner enbart ökar polisövervakningen och skrämmer bort andra antirasister. Några få aktivister kan inte ersätta den massrörelse som är nödvändig för att krossa nazism och rasism.
Offensivs redaktion

Nazistorganisationer i Sverige 2008 ▼

  • SVENSKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN har under de senaste åren framställt sig som den våldsammaste grupperingen. Flera har dömts till fängelse i år och polisrazzior fann vapen och material för bombtillverkning. Smr är dock inte fler än att nazister från hela landet behövs för att hålla oannonserade aktiviteter på olika torg i Mellan- och Västsverige.
  • FOLKFRONTEN är det nya namnet på nationalsocialistisk front (nsf). Nsf försöker byta stil, från uniformer och öppet hyllande av Hitler till att låtsas vara en bred front för ”svenskar”. Namnbytet är ett tecken på att till och med nsf känt av hur isolerade nazisterna är. Under åren har många olika nazistgrupper dykt upp för att försvinna.
  • INFO-14, vars lokalorganisationer heter ”fria nationalister”, är huvudarrangörer i Salem. Stockholms fria nationalister har tagit på sig överfallet av en RS:are i Stockholm den 29 november (se här intill). Info 14 vill ge intryck av att vara löst organiserade, men har Robert Vesterlund som führer.
  • Dessutom finns nationaldemokraterna, med kommunala mandat i Södertälje, som har bra kontakt med info14. Nordiska förbundet har också ett nätverk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!